Gå till innehåll

Använd tjänsten Pascal

Inloggning

Vårdgivaren ska uppfylla vissa krav på infrastruktur och säkerhet för att komma åt Pascal.

Inloggning måste ske med identifieringstjänsten så kallade SITHS-kort vilket innebär att organisationen måste vara beskriven i katalogtjänsten HSA.

Inloggning till Pascal

Pascal på surfplatta

Det är möjligt för all vård- och omsorgspersonal att använda Pascal på surfplatta i sitt dagliga arbete. Förutsatt att man har en vårdrelation till patienten.

Möjligheten att använda Pascal på surfplatta förbättrar och effektiviserar arbetsuppgifterna för vård- och omsorgspersonal så som förskrivare och övrig legitimerad personal. En ökning av andelen elektroniska förskrivningar minskar andelen pappersarbete och pappersbaserade recept. 

Pascal på surfplatta ger användaren ett mobilt verktyg som är lätt att ta med sig vid besök hos patienter. Det ger personalen tillgång till patienters läkemedelslista och gör det möjligt att förskriva, göra ordinationsändring och beställning på plats hos patienten. Dessutom ger det alltid tillgång till aktuell information vilket förbättrar patientsäkerheten.

Anpassats för två plattformar

Pascal på surfplatta har i nuvarande version anpassats för användning på två utvalda
plattformar:

 

 • Windows 8.1 platta >10tum (Win8.1 professional eller senare)
 • Apple iPad >9,7tum (ios7 eller senare)

I nuvarande version stöds följande inloggningsmetoder:

 

 • Windows 8.1 platta
  • Inloggning med SITHS-kort (Se "Checklista - Säkerhetslösning för Pascal" för aktuell kombination/paketering av Net iD).
 • Ipad

Utbildning Pascal

Om du arbetar, utbildar eller ger it-support i Pascal kan du delta i Ineras utbildningar. De som utbildar är sjuksköterskor, läkare eller specialister inom till exempel HSA och SITHS och alla är vana Pascal-användare.

Vid varje utbildningstillfälle går man igenom viktiga och bra funktioner. Det blir tid för de vanligaste frågorna från användare och svaret på dem. Nyheter på gång presenteras. Tid finns för praktiska övningar i verktyget och det finns datorer på plats. För mer detaljer välj ett utbildningstillfälle nedan utifrån behov (målgrupp) och läs mer om varje utbildning.

Målgrupp

Utbildningarna vänder sig till dig som är läkare, sjuksköterska med förskrivningsrätt, apotekare inom vården eller arbetar på lokal it-support för Pascal.

Välj nedan utifrån din roll och få mer information om datum, innehåll och anmälan för utbildningen:

Antalet platser är minst 6 och max 15. Utbildningstillfällen med färre än sex personer ställs in. Vi skickar ut en bekräftelse till alla som anmält sig två veckor innan kursstart för att meddela om du har fått en plats.

Kostnad, tid och plats

Utbildningen kostar 2500 kronor per person (exklusive moms) där lunch och fika ingår. Varje deltagare får själva stå för eventuella resor och logi. Vid avbokning mindre än fem vardagar före kursdagen debiteras fullt pris.

Utbildningen äger rum i Ineras lokaler i Stockholm, och pågår mellan 10.00-16.00 med paus för kaffe och lunch. Kaffe och smörgås serveras från 9.30.

Skräddarsy en egen utbildning

Det är även möjligt att sätta ihop en utbildning utifrån din organisations behov. Utbildningarna kan genomföras i Ineras lokaler eller genom att Inera kommer till er och utbildar. Utifrån målgruppens behov och utbildningens innehåll kan det vara både en halv- eller heldagsutbildning.

Målgrupp är användare, utbildare och personer ansvariga för it-support hos region, kommuner, privata vårdgivare, läkarorganisationer, dosapoteken och it-supportaktörer.

Utbildning- och demonstrationsmiljöer

Pascal har olika utbildnings- och demonstrationsmiljöer och dessa ska användas dels för utbildning av användare samt för test och kontroll av det som utvecklas.

För att nå de olika miljöerna krävs användarnamn och inloggning. Den som genomför utbildningar, testar eller på annat sätt ska kontrollera Pascal hos sin vårdgivare har rätt att få tillgång till systemen.

Utbildningsmiljöerna är alltid uppdaterade i exakt samma version som den "riktiga" Pascal. Efter en utbildning kan användaren arbeta i Pascal och det ser likadant ut.

Demonstrationsmiljöerna uppdateras efterhand som utvecklingen pågår och är en version av hur långt utvecklingen har kommit inför ny uppdatering. Demomiljön är den variant som referensgruppen använder för att pröva och testa de olika lösningarna eller förändringarna som utvecklarna tagit fram. Det behöver alltså inte vara den slutgiltiga versionen av en ny funktion eller vy, utan kan förändras fram till att ett beslut är taget om att det fungerar.

Inställningar i utbildnings- och demonstrationsmiljöer

Här finns mer information om inställningar i utbildnings- och demonstrationsmiljöer för Pascal.

 

Miljöer för direkt inloggning

För er som använder Pascal direkt (alltså inte via journal) finns det två utbildningsmiljöer (en med inloggning för SITHS-kort och en utan) samt två demonstrationsmiljöer (en med inloggning för SITHS-kort och en utan). Observera att det är nya länkar till utbildningsmiljön.

Demomiljö för "uthoppstester"

För dem som använder Pascal via så kallat uthopp (direkt i journalen) finns en miljö och den uppdateras efterhand som utvecklingen pågår och där kan de regionerna testa och pröva att de funktioner och nya vyer som kommer fungerar via uthoppet.

Uthoppstestester med SITHS-kortsinloggning: Demomiljö med SITHS-kortsinloggning: https://demosiths.eordinationpascal.se

SITHS-inloggning

För de som loggar in på miljöer med SITHS-kort gäller:

 • För att logga in med SITHS-kort i testmiljön behöver man ett testkort med certifikat av typen SITHS Root CA v1 PP
 • Testanvändaren måste också finnas med i HSA-katalogen: HSA Test 2
 • Viktigt att användaren där har ett medarbetaruppdrag samt att ändamål skall vara "vård och behandling"
 • Kontakta er lokala SITHS/HSA-organisation för beställning av SITHS testkort

Användarnamn, inloggning och testpatient

Några viktiga förutsättningar för utbildnings- och demonstrationsmiljöerna och vem som ska kontaktas för att få ordning på dem:

Pascal handbok

Pascal handbok är framtagen för användare som fördjupning och utbildning i verktyget.

Varje funktion i Pascal handbok har ett eget kapitel och det finns även beskrivet hur inloggning går till. När nya funktioner införs eller andra uppdateringar görs i Pascal, uppdateras även handboken.

Snabbstartsguide

Filmer Pascal

Här finns informationsfilmer som visar funktioner i Pascal.

Samtliga Pascal filmer finns på Ineras YouTube-kanal. Prenumerera på kanalen för att se när nya filmer läggs upp för Pascal och andra tjänster på Inera.

Du kommer även hitta filmerna under Pascalnytt inne i verktyget. Välj en av filmerna i listan nedan och följ anvisningarna. Nytt är att vi inte gjort några underfilmer utan skapat kapitel i nästan alla filmer så att du kan direkt hoppa till det ställe du vill åt i filmerna. Dessa ligger i texten under filmerna.

Anvisningar för att titta på filmen:

 1. Klicka på länken för filmen du vill se
 2. Filmer startar
 3. När filmen startar, välj helskärmsläge genom att klicka på fyrkanten längst ner till höger i filmen

Filmer Pascal

Nyheter Pascal 2.2

Den här filmen visar de nyheter som kommer i Pascal 2.2 som driftssätts 18 november 2018.

Verktyg

Verktyg filmerna är listade enligt nedan. Klicka på länken för att komma till respektive film. Alla filmer nedan har sedan egna kapitel så att du direkt kan hoppa till det ställe du vill åt i filmen. Dessa ligger i texten under filmerna. 

Termer

Vi har samlat alla termer i samma instruktionsfilm. Du kan antingen se hela filmen eller klicka dig fram till det kapitel du vill genom att välja i listan under filmen.

FAQ filmer

Visa/Dölj mer information

Vad är ett obekräftat e-recept?

Visa/Dölj mer information

Varför måste jag bekräfta ett e-recept?

Visa/Dölj mer information

Vad är ett dossamtycke?

 

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan