Gå till innehåll

Pascal

Pascal är en webbapplikation för vårdpersonal främst för att förskriva och beställa läkemedel och handelsvaror för patienter som får sina mediciner fördelade i påsar, så kallade dospatienter.

Så erbjuds tjänsten

Pascal är en webbaserad tjänst som inte kräver någon nedladdning av program, app eller liknande för att användas. I nuläget krävs inte heller något användaravtal för dig som privat vårdgivare. Samtliga regioner och kommuner i Sverige har redan användaravtal påskrivna.

Detta ingår i Ineras erbjudande

Du kan välja att använda Pascal genom en delintegrering i din journalsystem eller via webben. För datakommunikation används förutom internet även Sjunet. 

Pascal är ingen databas och sparar ingen egen information utan läser och hämtar information från många olika håll bland annat eHälsomyndigheten, Svenska informationstjänster för läkemedel - Sil, FASS.

Detta behövs för att använda Pascal

För att kunna börja använda Pascal måste du som användare finnas upplagd i HSA-katalogen. Varje region och kommun ansvarar för uppläggning av sina anställda och har egna administratörer som kan ha olika benämningar tex. HSA-administratör eller EK-administratör. Privata vårdgivare har antingen egen HSA-administratör eller kan använda sitt regions/kommuns administratör.

Om du har ett SITHS kort är du upplagd i HSA.

Förutom att vara upplagd i HSA måste vissa uppgifter där vara ifyllda på rätt sätt för att du ska kunna använda Pascal.

Tekniska krav

Det finns även vissa tekniska krav som måste uppfyllas för att du ska kunna använda Pascal.

Du använder ditt SITHS kort för att logga in och arbeta i Pascal, vilket innebär att din dator måste ha en kortläsare och Net ID för att kunna läsa kortet. SITHS kortet måste även ha vissa certifikat.

Som användare i Pascal behöver din webbläsare vara Internet Explorer 11 eller Edge.

Ta gärna hjälp av din lokala it-support om du stöter på problem.

Inloggningssidan för Pascal hittar du här

Mer information om alla tekniska detaljer finns i dokumenten nedan:

Nytt från Pascal

Informationen i Nytt från Pascal, vänder sig till vårdgivare och dem som arbetar med eller på annat sätt är ansvarig för tjänsten. Detta är en central kanal för Inera att nå dig med viktig och löpande information om Pascal.

Information om releaser

Här publicerar vi information om releaser för Pascal.

Pascal release 2.4

Pascal version 2.4 kommer att produktionssättas söndagen 31 maj 2020, klockan 20:00.

Här kan du läsa mer om det

Nedanstående dokument innehåller det som kommer att uppdateras i Pascals release. Dokumentet gäller från och med dagen efter att Pascal är uppdaterad.

Pascals handbok kommer vara uppdaterad med nyheterna i releasen senast dagen efter att Pascal är uppdaterad. Den uppdaterade versionen publiceras här.

Nyheter om Pascal

Här publicerar vi nyheter från pascalförvaltningen.

Använd tjänsten Pascal

Inloggning

Vårdgivaren ska uppfylla vissa krav på infrastruktur och säkerhet för att komma åt Pascal.

Inloggning måste ske med identifieringstjänsten så kallade SITHS-kort vilket innebär att organisationen måste vara beskriven i katalogtjänsten HSA.

Inloggning till Pascal

Pascal på surfplatta

Det är möjligt för all vård- och omsorgspersonal att använda Pascal på surfplatta i sitt dagliga arbete. Förutsatt att man har en vårdrelation till patienten.

Möjligheten att använda Pascal på surfplatta förbättrar och effektiviserar arbetsuppgifterna för vård- och omsorgspersonal så som förskrivare och övrig legitimerad personal. En ökning av andelen elektroniska förskrivningar minskar andelen pappersarbete och pappersbaserade recept. 

Pascal på surfplatta ger användaren ett mobilt verktyg som är lätt att ta med sig vid besök hos patienter. Det ger personalen tillgång till patienters läkemedelslista och gör det möjligt att förskriva, göra ordinationsändring och beställning på plats hos patienten. Dessutom ger det alltid tillgång till aktuell information vilket förbättrar patientsäkerheten.

Anpassats för två plattformar

Pascal på surfplatta har i nuvarande version anpassats för användning på två utvalda
plattformar:

 

 • Windows 8.1 platta >10tum (Win8.1 professional eller senare)
 • Apple iPad >9,7tum (ios7 eller senare)

I nuvarande version stöds följande inloggningsmetoder:

 

 • Windows 8.1 platta
  • Inloggning med SITHS-kort (Se "Checklista - Säkerhetslösning för Pascal" för aktuell kombination/paketering av Net iD).
 • Ipad

Utbildning Pascal

Om du arbetar, utbildar eller ger it-support i Pascal kan du delta i Ineras utbildningar. De som utbildar är sjuksköterskor, läkare eller specialister inom till exempel HSA och SITHS och alla är vana Pascal-användare.

Vid varje utbildningstillfälle går man igenom viktiga och bra funktioner. Det blir tid för de vanligaste frågorna från användare och svaret på dem. Nyheter på gång presenteras. Tid finns för praktiska övningar i verktyget och det finns datorer på plats. För mer detaljer välj ett utbildningstillfälle nedan utifrån behov (målgrupp) och läs mer om varje utbildning.

Målgrupp

Utbildningarna vänder sig till dig som är läkare, sjuksköterska med förskrivningsrätt, apotekare inom vården eller arbetar på lokal it-support för Pascal.

Välj nedan utifrån din roll och få mer information om datum, innehåll och anmälan för utbildningen:

Antalet platser är minst 6 och max 15. Utbildningstillfällen med färre än sex personer ställs in. Vi skickar ut en bekräftelse till alla som anmält sig två veckor innan kursstart för att meddela om du har fått en plats.

Kostnad, tid och plats

Utbildningen kostar 2500 kronor per person (exklusive moms) där lunch och fika ingår. Varje deltagare får själva stå för eventuella resor och logi. Vid avbokning mindre än fem vardagar före kursdagen debiteras fullt pris.

Utbildningen äger rum i Ineras lokaler i Stockholm, och pågår mellan 10.00-16.00 med paus för kaffe och lunch. Kaffe och smörgås serveras från 9.30.

Skräddarsy en egen utbildning

Det är även möjligt att sätta ihop en utbildning utifrån din organisations behov. Utbildningarna kan genomföras i Ineras lokaler eller genom att Inera kommer till er och utbildar. Utifrån målgruppens behov och utbildningens innehåll kan det vara både en halv- eller heldagsutbildning.

Målgrupp är användare, utbildare och personer ansvariga för it-support hos region, kommuner, privata vårdgivare, läkarorganisationer, dosapoteken och it-supportaktörer.

Utbildning- och demonstrationsmiljöer

Pascal har olika utbildnings- och demonstrationsmiljöer och dessa ska användas dels för utbildning av användare samt för test och kontroll av det som utvecklas.

För att nå de olika miljöerna krävs användarnamn och inloggning. Den som genomför utbildningar, testar eller på annat sätt ska kontrollera Pascal hos sin vårdgivare har rätt att få tillgång till systemen.

Utbildningsmiljöerna är alltid uppdaterade i exakt samma version som den "riktiga" Pascal. Efter en utbildning kan användaren arbeta i Pascal och det ser likadant ut.

Demonstrationsmiljöerna uppdateras efterhand som utvecklingen pågår och är en version av hur långt utvecklingen har kommit inför ny uppdatering. Demomiljön är den variant som referensgruppen använder för att pröva och testa de olika lösningarna eller förändringarna som utvecklarna tagit fram. Det behöver alltså inte vara den slutgiltiga versionen av en ny funktion eller vy, utan kan förändras fram till att ett beslut är taget om att det fungerar.

Inställningar i utbildnings- och demonstrationsmiljöer

Här finns mer information om inställningar i utbildnings- och demonstrationsmiljöer för Pascal.

 

Miljöer för direkt inloggning

För er som använder Pascal direkt (alltså inte via journal) finns det två utbildningsmiljöer (en med inloggning för SITHS-kort och en utan) samt två demonstrationsmiljöer (en med inloggning för SITHS-kort och en utan). Observera att det är nya länkar till utbildningsmiljön.

Demomiljö för "uthoppstester"

För dem som använder Pascal via så kallat uthopp (direkt i journalen) finns en miljö och den uppdateras efterhand som utvecklingen pågår och där kan de regionerna testa och pröva att de funktioner och nya vyer som kommer fungerar via uthoppet.

Uthoppstestester med SITHS-kortsinloggning: Demomiljö med SITHS-kortsinloggning: https://demosiths.eordinationpascal.se

SITHS-inloggning

För de som loggar in på miljöer med SITHS-kort gäller:

 • För att logga in med SITHS-kort i testmiljön behöver man ett testkort med certifikat av typen SITHS Root CA v1 PP
 • Testanvändaren måste också finnas med i HSA-katalogen: HSA Test 2
 • Viktigt att användaren där har ett medarbetaruppdrag samt att ändamål skall vara "vård och behandling"
 • Kontakta er lokala SITHS/HSA-organisation för beställning av SITHS testkort

Användarnamn, inloggning och testpatient

Några viktiga förutsättningar för utbildnings- och demonstrationsmiljöerna och vem som ska kontaktas för att få ordning på dem:

Pascal handbok

Pascal handbok är framtagen för användare som fördjupning och utbildning i verktyget.

Varje funktion i Pascal handbok har ett eget kapitel och det finns även beskrivet hur inloggning går till. När nya funktioner införs eller andra uppdateringar görs i Pascal, uppdateras även handboken.

Snabbstartsguide

Filmer Pascal

Här finns informationsfilmer som visar funktioner i Pascal.

Samtliga Pascal filmer finns på Ineras YouTube-kanal. Prenumerera på kanalen för att se när nya filmer läggs upp för Pascal och andra tjänster på Inera.

Du kommer även hitta filmerna under Pascalnytt inne i verktyget. Välj en av filmerna i listan nedan och följ anvisningarna. Nytt är att vi inte gjort några underfilmer utan skapat kapitel i nästan alla filmer så att du kan direkt hoppa till det ställe du vill åt i filmerna. Dessa ligger i texten under filmerna.

Anvisningar för att titta på filmen:

 1. Klicka på länken för filmen du vill se
 2. Filmer startar
 3. När filmen startar, välj helskärmsläge genom att klicka på fyrkanten längst ner till höger i filmen

Filmer Pascal

Nyheter Pascal 2.2

Den här filmen visar de nyheter som kommer i Pascal 2.2 som driftssätts 18 november 2018.

Verktyg

Verktyg filmerna är listade enligt nedan. Klicka på länken för att komma till respektive film. Alla filmer nedan har sedan egna kapitel så att du direkt kan hoppa till det ställe du vill åt i filmen. Dessa ligger i texten under filmerna. 

Termer

Vi har samlat alla termer i samma instruktionsfilm. Du kan antingen se hela filmen eller klicka dig fram till det kapitel du vill genom att välja i listan under filmen.

FAQ filmer

Visa/Dölj mer information

Vad är ett obekräftat e-recept?

Visa/Dölj mer information

Varför måste jag bekräfta ett e-recept?

Visa/Dölj mer information

Vad är ett dossamtycke?

 

Roller och ansvar

Alla regioner, kommuner och privata vårdgivare använder Pascal för dospatienter. För frågor som gäller användning av Pascal ska kontakt tas med lokal support inom vårdgivaren (region, kommun och privat vårdgivare).

Kontaktpersoner Pascal

Kontaktpersoner för Pascal i regioner och kommuner får information från Pascalförvaltningen.

Regioner

I dokumentet finns information om kontaktpersoner för Pascal inom respektive region.

Kommuner

I dokumentet finns information om kontaktpersoner för Pascal inom kommuner.

Referensgrupp Pascal

Utvecklingsarbetet av Pascal sker i nära samarbete med vårdpersonal. I referensgruppen deltar läkare och sjuksköterskor som testar de nya funktioner som utvecklats samt tar beslut om de kan införas i verktyget.

Statistik

Pascal har fler än 78 000 användare inom vård och omsorg och används till ungefär 430 000 olika vårdtagare per år.

Pascal

Frågor och svaren beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med Kundservice supportfunktion för Pascal.

Syftet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner med färdiga svar på de vanligast förekommande frågorna. Informationen uppdateras regelbundet, vi har även samlat allt i ett dokument.

Dokument

På den här sidan finns det dokument som vänder sig till dig som arbetar hos vårdgivare med Pascal.

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan