Infektionsverktyget
Infektionsverktyget används för att lagra, bearbeta, sammanställa och visa information om vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändning och vårddokumentation som har koppling till infektioner. I Infektionsverktygets rapportverktyg kan vårdpersonal enkelt följa upp, jämföra och utvärdera antibiotikaanvändning över tid.
Motverkar problem genom ökad medvetenhet
Vårdrelaterade infektioner är infektioner som uppkommer hos patienter under vård och behandling, eller hos personer som arbetar inom vård och omsorg till följd av deras yrkesutövning. Denna typ av infektioner är ett av de största patientsäkerhetsproblemen inom svensk vård och omsorg, och är en stor utmaning för vården. Genom att förebygga dessa kan vi spara mycket lidande och miljontals kronor i onödiga vårdkostnader.
Med Infektionsverktyget kan vårdpersonal förebygga vårdrelaterade infektioner och enklare följa behandlingsrekommendationer för användning av antibiotika. Verktyget bidrar till att minska användningen av bredspektrumantibiotika och motverka ökningen av resistenta bakterier.
Samlar in relevant information om antibiotikaanvändning
Infektionsverktyget samlar information om antibiotikaanvändning från alla Sveriges regioner.
När vårdpersonal registrerar information om antibiotikaanvändning i sitt vårdinformationssystem skickas informationen till Infektionsverktygets databas. Informationen aggregeras och visas upp i Infektionsverktygets rapportverktyg. Vårdgivare kan också hämta sin bearbetade information via ett elektroniskt gränssnitt, ett så kallat API.
Exempel på information som kan skickas till databasen:
- Typ av antibiotika
- Orsaker till att antibiotika ordinerats
- Patientens diagnos
- Olika typer av vårdåtgärder
- Laboratoriesvar
- Hur länge patienten vistats på sjukhuset.
Infektionsverktygets rapportverktyg
I Infektionsverktygets rapportverktyg kan vårdpersonal tydligt visualisera de problem som finns, göra jämförelser och se vilken behandling som fungerar. Det går bland annat att ta fram rapporter över vårdrelaterade infektioner och antibiotikaordinationer samt se kopplingar till olika riskfaktorer. Detta underlag ger bra förutsättningar att följa upp antibiotikaanvändningen och ordinationsorsaker - och bidrar till ett systematiskt och långsiktigt förbättringsarbete.
Rapportverktyget nås via webbläsaren och användarna loggar in med SITHS eID.
Infektionsverktygets elektroniska gränssnitt, API
Som ett alternativ till rapportverktyget kan kunder som använder Infektionsverktyget läsa hem sin bearbetade information till sina egna it-system elektroniskt. På det sättet kan kunden vidarebearbeta informationen i sina egna beslutsstödssystem utifrån sina egna behov. Det blir då också möjligt att kombinera informationen från Infektionsverktyget med annan information för utökade analyser. Hämtningen av kundens egen information görs via ett elektroniskt gränssnitt, API, som arbetar enligt REST-arkitektur.
Infektionsverktygets API går att beställa från och med den 28 maj 2025.