UMO.se och Youmo.se viktiga verktyg i skolan

Att stötta och hjälpa unga mellan 13 och 25 år, det är tanken med UMO.se och Youmo.se. Anna Björnson som är kurator på Globala gymnasiet i Stockholm använder sajterna som ett redskap i skolan. ”För mig handlar det om att tipsa ungdomarna om vart man kan vända sig när man har det tufft. Det här är en plats där de kan läsa om ungas rättigheter och hur de kan få hjälp när de inte mår bra."

UMO bild
Unga har tusentals frågor. Frågor som inte alltid är lätta att svara på och som man kanske inte vågar att ställa till vem som helst. På UMO.se och Youmo.se kan man hitta många svar, få råd och stöd och information om vart man kan vända sig när man behöver extra hjälp. Anna Björnson som är kurator på globala gymnasiet i Stockholm får många frågor och ofta skickar hon med några länkar som kan hjälpa den som har kommit till henne.

– Jag har många vägledande samtal och har använt UMO länge i mitt dagliga jobb. Den senaste tiden har jag ibland också använt Youmo men jag skulle använda den sajten ännu mer om innehållet liknade mer det i UMO samt om det fanns på fler språk. Om du är hemma ensam på helgen och vill fråga något eller prata med någon på kvällen då kan UMO eller Youmo vara den sidan som du kan gå till, säger Anna Björnson.

Youmo.se är en webbplats som har delar av UMO på lätt svenska och är också översatt till ytterligare fem språk. Målgruppen för Youmo är ungdomar som är nya i Sverige. På UMO.se och Youmo.se kan de ta del av fakta i texter, bilder och filmer, läsa andras frågor och svar eller ta del av andra ungas berättelser. De kan ställa egna frågor, både till andra unga och till sjuksköterskor, barnmorskor, läkare och andra professionella.

De unga som besöker UMO och Youmo anser att informationen är pålitlig, relevant och lätt att förstå. Youmo.se har besökare från hela värden och under 2020 ökade antalet besök med närmare 300 procent.

– Till mig som kurator kommer de med frågor om bland annat stress och oro, kompisar eller familjeproblem. Många frågor är samma oavsett om man har varit i Sverige en kort tid eller är född här, säger Anna Björnson.

– Elever som jag träffar på skolan kommer från olika platser i världen. Det är tufft att vara ung och komma till Sverige. Vissa har varit i Sverige i ett eller två år. De lever i en helt annan verklighet än den som bor med föräldrar som är födda i Sverige och finns här. Unga ensamkommande jobbar ofta och pluggar samtidigt. Skolan och bra lärare blir väldigt viktiga för dem.
 
En del som Anna möter har varit utsatta på olika sätt eller kontrolleras hårt av sin familj.
 
Det kan handla om hedersrelaterade händelser och det kan vara svårt för dem att veta vilka rättigheter de har här i Sverige. Ibland kan det till och med vara svårt för dem att surfa på internet och chatta. De har ofta problem hemma eller med vänner.
 
Frågor som de ställer sig är bland annat hur mycket deras föräldrar får bestämma över och kontrollera dem. Ibland får de inte träffa sina kompisar.  Det handlar också mycket om kulturkrockar.
Anna använder även andra sajter i sitt jobb, bland annat Origo.se och 1177.se.

– Det som är bra med UMO.se och Youmo.se är att webbsidorna har en ungdomlig framtoning. Här finns ett språk och ett utseende som ungdomar förstår.
Till toppen av sidan