Digitalt möte

Med Digitalt möte kan kommuner och regioner enkelt komma igång med säkra möten på distans. I Digitalt möte ingår bland annat deltagaridentifiering med Bank-id, SITHS e-legitimation och Freja eID, samt användarsupport till alla som använder tjänsten.

Videoutrustning för distansmöte.

Om Digitalt möte

Digitalt möte har särskilt utvecklats för att skapa större nytta för kommuner, eftersom tjänsten gör det både enklare och säkrare att använda videomöten. Det enda som behövs är i stort sett tillgång till internet och en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Samtliga personer som ska delta identifierar sig med sitt Bank-id, SITHS e-legitimation eller Freja eID. När de loggat in kan de tryggt och säkert vänta i ett digitalt väntrum tills mötet startar och mötesledaren släpper in.

Användarsupport ingår

För att göra det så enkelt och problemfritt som möjligt att använda Digitalt möte ingår användarsupport till alla som använder tjänsten. Detta gäller både för invånare och andra som deltar på mötet och för mötesarrangörer från kommuner och regioner. Om något inte skulle fungera får ni snabbt svar på frågor och hjälp med att lösa eventuella problem direkt.

Används med befintligt bokningssystem

När ni beställer Digitalt möte hjälper vi till att koppla ihop det digitala mötet med det bokningssystem din organisation idag använder mot invånare. Då kan mötesarrangören skicka ut en inbjudan via e-post, sms eller annat sätt – med en länk eller QR-kod till dem som ska delta. Genom att klicka på länken eller scanna QR-koden ansluter deltagaren till mötets väntrum. Mötesarrangören som är inloggad i tjänstens portal, ser när deltagarna finns i väntrummet och kan då släppa in dem så mötet kan starta.

Exempel på användningsområden:

 • Nämnderådsmöten för att ta beslut i olika kommunfrågor
 •  Juridisk rådgivning
 • Samtal inom upphandling
 • Socialtjänstens kontakter med socialbidragstagare
 • Samordnad vårdplanering mellan till exempel läkare, hemtjänst, anhöriga, privat vårdgivare och tolk
 • Möte mellan läkare och patient
 • Möte mellan kurator och elev
 • Arbetsterapi mellan terapeut och rehab-patient

Så erbjuds tjänsten

Digitalt möte erbjuds i form av en portal där behöriga personer kan logga in och boka videomöten. Din organisation väljer själv hur ni vill att inbjudningar till mötet ska skickas ut till deltagare, till exempel genom att använda Outlook eller annat bokningssystem som ni använder för att boka möten.

Erbjudandet omfattar dessa delar

 • En portal där videomöten hanteras.
 • Väntrum där deltagare kan vänta tills de blir insläppta i mötet. Det är olika väntrum till mötesrum med olika storlekar.
 • Digitala mötesrum för max 5, 25, 50 och 100 samtidiga deltagare.
 • En funktion för säker identifiering av deltagare med svenska, norska och finska Bank-id, SITHS e-legitimation och Freja eID.
 • En betalmodul där deltagaren kan betala med bank-kort innan mötet startar är under utveckling. 
 • Användarsupport - som alla användare kan höra av sig till direkt om han eller hon får problem eller om något inte skulle fungera.
 • En säker chattfunktion som kan användas av dem som ansluter via dator.
 • Ineras mobilapp Digitalt möte, som kan laddas ner från Appstore och Playstore.

Paketerbjudanden

Paketen nedan är exempel på vad hur ni kan beställa Digitalt möte, men det går självklart att göra tillägg och plocka ihop delarna precis som ni själva tycker.

Det kundanpassade paketet väljer ni helt fritt hur många och vilka delar ni vill använda. Minimum är dock 1 väntrum och 1 mötesrum för 5 personer, vilket ingår i själva grundpaketet.

Funktioner Kundanpassat Litet Mellan Stort
Portal Ingår i grundpaket Ingår  Ingår  Ingår
Väntrum Valfritt (1 mötesrum ingår i grundpaket) 2 3  4
Mötesrum 5 p. Valfritt (1 mötesrum ingår i grundpaket) 3  6  8
Mötesrum 25 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt 1  2  2
Mötesrum 50 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt -  -
Mötesrum 100 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt -  -
Bank-id, SITHS och Freja eID Valfritt Ingår
 Ingår  Ingår
Betalmodul Under utveckling Under utveckling Under utveckling Under utveckling
Användarsupport Ingår Ingår  Ingår Ingår 
Ineras mobilapp Ingår Ingår  Ingår  Ingår

Förutsättningar

Digitalt möte erbjuds till:

 • Kommuner
 • Regioner

Tekniska förutsättningar

För att kunna delta på mötet via dator behöver både mötesarrangör och deltagare ha en dator med anslutning till internet, installerad webbläsare, webbkamera och gärna ett headset för att få ett bra ljud. Webbläsaren ska ha möjlighet att köra videoprotokollet WEB-RTC (Chrome, Firefox, Edge Chromium, med flera). Som alternativ kan en speciell videoklient installeras i datorn som ombesörjer videohanteringen.

Deltagare som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken. Den behövs för att videomötet ska fungera bra från en mobil enhet.

Inloggning

För att kunna boka och delta på videomöten behöver mötesarrangören (kommunen, regionen) ha SITHS e-legitimation eller engångslösenord för att logga in. Mötesarrangören kan också använda Bank-id eller Freja eID.

Invånaren (deltagaren) behöver ha Bank-id eller Freja eID för att logga in och delta på mötet.

Det här behöver din organisation göra

För att kunna använda Digitalt möte finns det saker som både din organisation som beställare av tjänsten måste göra, och som ni behöver informera deltagare att göra.

 • Utse kontaktpersoner för tjänsten, en administrativt ansvarig och en tekniskt ansvarig person. Dessa personer behöver vara utsedda innan ni beställer tjänsten.
 • Se till att både mötesarrangör och deltagare har rätt tekniska förutsättningar.
 • Mötesarrangören (ex. handläggare, kurator, läkare) som ska boka och hantera videomöten, behöver registreras som användare i portalen för att kunna logga in och använda videosystemet. Detta görs i regel av kundens administrativa kontaktperson. Om det är beställt flera väntrum i lösningen får varje mötesarrangör tillträde till ”sitt eget” väntrum.
 • Invånaren (ex. eleven, medborgaren, patienten) som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken. Den behövs för att videomötet ska fungera bra från en mobil enhet.

Beställ Digitalt möte

Använd formuläret nedan för att beställa tjänsten. Du kommer att guidas igenom processen steg för steg. Till formuläret

Har du frågor om tjänsten? Välkommen att kontakta oss. 

Anslutning

När vi tagit emot beställningen kontaktar vi vår leverantör som sedan hör av sig till kontaktpersonen ni angett i formuläret ovan. Tillsammans med er går de igenom hur anslutningen går till och vad som behöver göras.

Förvaltning

Här finns information för dig som vill veta mer om Digitalt möte.

Där hittar du bland annat:

 • Stödmaterial för kommuner kring juridiska frågor
 • Information kring säkerhet för Digitalt möte

Att använda tjänsten

Så använder du Digitalt möte – se användarmanual på denna sida.

Driftstatus och felanmälan

Vill du felanmäla tjänsten? Titta först på tjänstens driftstatus.
Så här felanmäler du tjänsten.

Till toppen av sidan