Digitalt möte

Med Digitalt möte kan kommuner och regioner enkelt komma igång med säkra möten på distans. I Digitalt möte ingår bland annat deltagaridentifiering med e-legitimation och användarsupport till alla som använder tjänsten.

Ung kvinna med mobiltelefon på café

Om Digitalt möte

Digitalt möte har särskilt utvecklats för att det ska vara både enklare och säkrare att använda videomöten. Det enda som behövs är i stort sett tillgång till internet och en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Tjänsten uppfyller också de säkerhetskrav som regioner och kommuner ställer på möten där känsliga personuppgifter hanteras.

När ni beställer Digitalt möte hjälper vi till att koppla ihop det digitala mötet med det bokningssystem din organisation använder mot invånare och andra. Då kan ni enkelt skicka ut inbjudningar via e-post, sms eller annat sätt – och det blir enkelt och säkert för deltagaren att ansluta till mötet

Skyddar känsliga uppgifter med stark autentisering

Digitalt möte är särskilt användbart för möten som hanterar känsliga personuppgifter, som till exempel rehabsamtal och vårdplaneringsmöten (SIP-möten) där det numera är ett krav att uppgifterna hålls skyddade. Varje deltagare måste identifiera sig med e-legitimation innan de kan släppas in och mötet kan starta. När din organisation använder Digitalt möte kan ni vara säkra på att ingen obehörig person kan komma in i mötet, eller få åtkomst till den information som förmedlas under mötet. Det är precis samma regler som vid ett fysiskt möte.

Digitalt möte säkrare än andra tjänster

Andra tjänster som Skype, Teams och Facetime, kan ha krypterad överföring, men saknar ofta stark autentisering som krävs för att hantera känsliga personuppgifter. Därför är Digitalt möte ett mycket säkrare alternativ. Läs SKR:s rekommendationer för säkra digitala möten

Användarsupport ingår

För att göra det så enkelt och problemfritt som möjligt att använda Digitalt möte ingår användarsupport till alla som använder tjänsten. Detta gäller både för invånare och andra som deltar på mötet och för mötesarrangörer från kommuner och regioner. Om något inte skulle fungera får ni snabbt svar på frågor och hjälp med att lösa eventuella problem direkt.

Exempel på användningsområden

 • Nämndsammanträden för att diskutera, utreda och fatta beslut i olika kommunala frågor.
 • Juridisk rådgivning vid till exempel en tvist inom familjen, eller annat som kan vara svårt att lösa på egen hand.
 • Vid ansökan om ekonomiskt bistånd, när invånare har problem att försörja sig själv och sin familj.
 • Samordnad vårdplanering mellan kommunen och sjukhuset, där till exempel läkare, hemtjänst, anhöriga, privat vårdgivare och tolk deltar.
 • Möte mellan läkare och patient, där patienten tryggt kan dela med sig av privat information som läkaren hanterar under sekretess.
 • Möte mellan kurator och elev, där vardaglig dialog kan hjälpa till att avdramatisera problem med psykisk ohälsa.
 • Arbetsterapi mellan terapeut och rehab-patient, där arbetsterapeuten kan se och lära patienten rörelsemönster lika bra som vid ett fysiskt möte.

Så erbjuds tjänsten

Digitalt möte erbjuds i form av en portal där behöriga personer kan logga in och boka videomöten. Din organisation väljer själv hur ni vill att inbjudningar till mötet ska skickas ut till deltagare, till exempel genom att använda Outlook eller annat bokningssystem som ni använder för att boka möten.

Erbjudandet omfattar dessa delar

 • En portal där videomöten hanteras.
 • Väntrum där deltagare kan vänta tills de blir insläppta i mötet. Det är olika väntrum till mötesrum med olika storlekar.
 • Digitala mötesrum för max 5, 25, 50 och 100 samtidiga deltagare.
 • En funktion för säker identifiering av deltagare med svenska, norska och finska Bank-id, SITHS e-legitimation och Freja eID.
 • En betalmodul där deltagaren kan betala med bank-kort innan mötet startar är under utveckling. 
 • Användarsupport - som alla användare kan höra av sig till direkt om han eller hon får problem eller om något inte skulle fungera.
 • En säker chattfunktion som kan användas av dem som ansluter via dator.
 • Ineras mobilapp Digitalt möte, som kan laddas ner från Appstore och Playstore.

Bygg ditt eget paket

Paketen nedan är exempel på vad och hur ni kan beställa Digitalt möte, men det går självklart att plocka ihop delarna precis som ni själva tycker, och efter egna verksamhetsbehov.

Det kundanpassade paketet väljer ni helt fritt hur många, och vilka delar ni vill använda. I grundpaketet ingår portalen och användarsupport.

Funktioner Kund-
anpassat
Litet Mellan Stort
Portal Ingår  Ingår  Ingår  Ingår
Väntrum Valfritt  1 3  4
Mötesrum 5 p. Valfritt  1  6  8
Mötesrum 25 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt -  2  2
Mötesrum 50 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt -  -
Mötesrum 100 p.
(inkl. väntrum)
Valfritt -  -
Bank-id, SITHS och Freja eID Ingår Ingår  Ingår  Ingår
Användarsupport Ingår Ingår  Ingår Ingår 
Ineras mobilapp Ingår Ingår  Ingår  Ingår
Betalmodul Under utveckling Under utveckling Under utveckling Under utveckling

Förutsättningar

Digitalt möte erbjuds till:

 • Kommuner
 • Regioner

Tekniska förutsättningar

För att kunna delta på mötet via dator behöver både mötesarrangör och deltagare ha en dator med anslutning till internet, installerad webbläsare, webbkamera och gärna ett headset för att få ett bra ljud. Webbläsaren ska ha möjlighet att köra videoprotokollet WEB-RTC (Chrome, Firefox, Edge Chromium, med flera). Som alternativ kan en speciell videoklient installeras i datorn som ombesörjer videohanteringen.

Deltagare som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken. Den behövs för att videomötet ska fungera bra från en mobil enhet.

Inloggning

För att kunna boka och delta på videomöten behöver mötesarrangören (kommunen, regionen) ha SITHS e-legitimation eller engångslösenord för att logga in. Mötesarrangören kan också använda Bank-id eller Freja eID.

Invånaren (deltagaren) behöver ha Bank-id eller Freja eID för att logga in och delta på mötet.

Det här behöver din organisation göra

För att kunna använda Digitalt möte finns det saker som både din organisation som beställare av tjänsten måste göra, och som ni behöver informera deltagare att göra.

 • Utse kontaktpersoner för tjänsten, en administrativt ansvarig och en tekniskt ansvarig person. Dessa personer behöver vara utsedda innan ni beställer tjänsten.
 • Se till att både mötesarrangör och deltagare har rätt tekniska förutsättningar.
 • Mötesarrangören (ex. handläggare, kurator, läkare) som ska boka och hantera videomöten, behöver registreras som användare i portalen för att kunna logga in och använda videosystemet. Detta görs i regel av kundens administrativa kontaktperson. Om det är beställt flera väntrum i lösningen får varje mötesarrangör tillträde till ”sitt eget” väntrum.
 • Invånaren (ex. eleven, medborgaren, patienten) som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken. Den behövs för att videomötet ska fungera bra från en mobil enhet.

Anslutning

När vi tagit emot beställningen kontaktar vi vår leverantör som sedan hör av sig till kontaktpersonen ni angett i formuläret ovan. Tillsammans med er går de igenom hur anslutningen går till och vad som behöver göras.

Förvaltning

Här finns information för dig som vill veta mer om Digitalt möte.

Där hittar du bland annat:

 • Rekommendationer från SKR att använda digitala möten
 • Stödmaterial för kommuner kring juridiska frågor
 • Information kring säkerhet för Digitalt möte

Att använda tjänsten

Så använder du Digitalt möte – se användarmanual på denna sida.

Driftstatus och felanmälan

Vill du felanmäla tjänsten? Titta först på tjänstens driftstatus.
Så här felanmäler du tjänsten.

Till toppen av sidan