Video- och distansmöte

Digitalt möte

Med Digitalt möte kan kommuner och regioner enkelt komma igång med säkra möten på distans. I Digitalt möte ingår bland annat deltagaridentifiering med e-legitimation och användarsupport till alla som använder tjänsten.

Ung kvinna med mobiltelefon på café

Om Digitalt möte

Digitalt möte har särskilt utvecklats för att det ska vara både enklare och säkrare att använda videomöten. Det enda som behövs är i stort sett tillgång till internet och en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Tjänsten uppfyller också de säkerhetskrav som regioner och kommuner ställer på möten där känsliga personuppgifter hanteras.

Skyddar känsliga uppgifter med stark autentisering

Digitalt möte är särskilt användbart för möten som hanterar känsliga personuppgifter, som till exempel rehabsamtal och vårdplaneringsmöten (SIP-möten) där det numera är ett krav att uppgifterna hålls skyddade. Varje deltagare måste identifiera sig med e-legitimation innan de kan släppas in och mötet kan starta. När din organisation använder Digitalt möte kan ni vara säkra på att ingen obehörig person kan komma in i mötet, eller få åtkomst till den information som förmedlas under mötet. Det är precis samma regler som vid ett fysiskt möte.

Digitalt möte säkrare än andra tjänster

Andra tjänster som Skype, Teams och Facetime, kan ha krypterad överföring, men saknar ofta stark autentisering som krävs för att hantera känsliga personuppgifter. Därför är Digitalt möte ett mycket säkrare alternativ. Läs SKR:s rekommendationer för säkra digitala möten

Användarsupport ingår

För att göra det så enkelt och problemfritt som möjligt att använda Digitalt möte ingår användarsupport till alla som använder tjänsten. Detta gäller både för invånare och andra som deltar på mötet och för mötesarrangörer från kommuner och regioner. Om något inte skulle fungera får ni snabbt svar på frågor och hjälp med att lösa eventuella problem direkt.

Exempel på användningsområden

 • Nämndsammanträden för att diskutera, utreda och fatta beslut i olika kommunala frågor.
 • Juridisk rådgivning vid till exempel en tvist inom familjen, eller annat som kan vara svårt att lösa på egen hand.
 • Vid ansökan om ekonomiskt bistånd, när invånare har problem att försörja sig själv och sin familj.
 • Samordnad vårdplanering mellan kommunen och sjukhuset, där till exempel läkare, hemtjänst, anhöriga, privat vårdgivare och tolk deltar.
 • Möte mellan läkare och patient, där patienten tryggt kan dela med sig av privat information som läkaren hanterar under sekretess.
 • Möte mellan kurator och elev, där vardaglig dialog kan hjälpa till att avdramatisera problem med psykisk ohälsa.
 • Arbetsterapi mellan terapeut och rehab-patient, där arbetsterapeuten kan se och lära patienten rörelsemönster lika bra som vid ett fysiskt möte.

Så erbjuds tjänsten

Digitalt möte erbjuds i form av en portal där behöriga personer kan logga in och boka videomöten. Din organisation väljer själv hur ni vill att inbjudningar till mötet ska skickas ut till deltagare, till exempel genom att använda Outlook eller annat bokningssystem som ni använder för att boka möten.

Erbjudandet omfattar dessa delar:

 • Väntrum där deltagare kan vänta tills de blir insläppta i mötet, skapas och hanteras efter behov och önskemål. 
 • Digitala mötesrum som skapas upp specifikt och dynamiskt för varje mötestillfälle.
 • Funktion för säker identifiering av deltagare med Bank-id, SITHS e-legitimation och Freja e-id+.
 • Möjlighet att ansluta via dator eller mobil enhet. I datorn används en klient och i den mobila enheten används en app för att delta.
 • Användarsupport för både mötesarrangörer och mötesdeltagare. 
 • En säker chattfunktion som kan användas av de som ansluter via dator.

Förutsättningar

Digitalt möte erbjuds till:

 • kommuner
 • regioner
 • ​privata vårdgivare som är offentligt finansierade.

Tekniska förutsättningar

För att kunna delta på mötet via dator behöver både mötesarrangör och deltagare ha en dator med anslutning till internet, webbkamera och gärna ett headset för att få ett bra ljud.

Deltagare som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken.

Inloggning

För att kunna boka och delta på videomöten behöver mötesarrangören ha SITHS e-legitimation eller engångslösenord för att logga in. Mötesarrangören kan också använda Bank-id eller Freja e-id+.

Invånaren (deltagaren) behöver ha Bank-id eller Freja e-id+ för att logga in och delta på mötet.

Det här behöver din organisation göra

För att kunna använda Digitalt möte finns det saker som både din organisation som beställare av tjänsten måste göra, och som ni behöver informera deltagare att göra.

 • Utse kontaktpersoner för tjänsten, en administrativt ansvarig och en tekniskt ansvarig person. Dessa personer behöver vara utsedda innan ni beställer tjänsten.
 • Se till att både mötesarrangör och deltagare har rätt tekniska förutsättningar.
 • Mötesarrangören (ex. handläggare, kurator, läkare) som ska boka och hantera videomöten, behöver registreras som användare i portalen för att kunna logga in och använda videosystemet. Detta görs i regel av kundens administrativa kontaktperson.
 • Invånaren (ex. eleven, medborgaren, patienten) som ska delta på videomötet via sin smarta mobil eller surfplatta, behöver ladda ner Ineras app som heter Digitalt möte från AppStore eller Playbutiken.

Beställ Digitalt möte

Använd formuläret nedan för att beställa tjänsten. Du kommer att guidas igenom processen steg för steg. Till formuläret

Har du frågor om tjänsten? Välkommen att kontakta oss. 

Anslutning

När vi tagit emot beställningen kontaktar vi vår leverantör som sedan hör av sig till kontaktpersonen ni angett i formuläret ovan. Tillsammans med er går de igenom hur​ anslutningen går till, upplägg för utbildningen och ​vad som behöver göras.

Förvaltning

Här finns information för dig som vill veta mer om Digitalt möte.

Där hittar du bland annat:

 • Rekommendationer från SKR att använda digitala möten
 • Stödmaterial för kommuner kring juridiska frågor
 • Information kring säkerhet för Digitalt möte
 • Krav baserat på informationsklassning

Att använda tjänsten

Så använder du Digitalt möte – se användarmanual på denna sida.

Driftstatus och felanmälan

Vill du felanmäla tjänsten? Titta först på tjänstens driftstatus för att se om felet kan bero på en pågående driftstörning.

När du behöver anmäla ett fel kan du kontakta Compodiums support på telefonnummer: 08 - 24 12 50

Nyheter

Aktuella artiklar

Teckna kundavtal

För att kunna beställa och använda Ineras tjänster behöver din organisation teckna kundavtal med Inera.

Till toppen av sidan