Aktuellt

UMO gör film och podd om Sveriges vanligaste drog

Cannabis är den vanligaste drogen i Sverige och något som många unga kommer i kontakt med. För att öka kunskapen har UMO tagit fram en film med frågor och svar om drogen samt spelat in en podd om hur man kan sluta använda cannabis.

- Det är många unga som på olika sätt kommer i kontakt med droger och inte minst cannabis. Många ser och hör om cannabis i populärkulturen, en del ser att kompisar använder det och andra har själva testat. Det finns också många myter och missuppfattningar om cannabis och därför vill vi kunna ge unga fakta, säger Idji Maciel, redaktör på UMO.se som tagit fram filmen och podden. 

Kristoffer Lindgren är socionom och jobbar med att hjälpa unga att sluta med droger på Mini Maria Centrum i Göteborg. I den två minuter långa filmen ”Frågor och svar om cannabis” svarar han bland annat på vad som händer i hjärnan när man röker cannabis, han berättar att man kan bli beroende av cannabis och att man inte blir polisanmäld om man söker hjälp för att sluta med cannabis eller andra droger. 

I UMO-podden med titeln “Jag vill sluta med cannabis, vad ska jag göra?” ger Kristoffer Lindgren tips tillsammans med Samuel, 24, som tidigare använt drogen. I podden berättar Samuel om varför han gillade att röka cannabis i början, hur det förändrades över tid och hur det var för honom att sluta. 

- Jag ville helt enkelt ha ett bättre liv. Jag var trött på att mitt liv skulle styras av droger. Många tycker att det är väldigt coolt att jag lyckats sluta, säger Samuel i podden.  

- På UMO tycker vi att det är viktigt att lyfta de här frågorna. Det är värdefullt för unga att både få höra en ung persons erfarenheter och att få fakta från en expert, säger Idji Maciel.  

Läs Folkhälsomyndighetens rapport “Svenska narkotikasituationen 2020”.

Till toppen av sidan