Aktuellt

Så hjälper stödprogram vid ångest efter covid-19

Allt fler väljer att få stöd och behandling digitalt, så kallad internetbaserad KBT eller IKBT. Användningen av Ineras tjänst Stöd och behandling har ökat med nära 100 procent på ett år. ”Anna” är en av dem som drabbades av oro och ångest efter att hon fått covid-19. Det digitala stödprogrammet Oro vid covid-19 fick henne på fötter igen. ”Någon lyssnade och gav mig verktyg att klara ångesten. Det funkade superbra”.

Kvinna tittar på mobiltelefon

Anna, 46, smittades av covid-19 i november 2020 när hon och ett gäng vänner bara skulle åka in till Malmö för att ta en promenad. Alla var helt utan symtom, men de bestämde sig ändå för att ta bilen istället för bussen, för att minska risken att smittas. I stället blev tre av fyra i bilen sjuka i covid-19. För Anna började det med förkylning, sedan magproblem och ångest. I två månader gick sjukdomssymtomen fram och tillbaka.  

– Jag tyckte att ovissheten och rädslan var värst. Jag hade förkylningssymtom och hostade men funderade – vad kommer sen? 

Oron för covid-19 spökade

Symtomen gjorde att Anna blev trött. Hon kunde knappt gå en promenad och fick svårt att äta. En gång fick hon problem att andas och åkte till akuten. Men syresättningen och alla värden var på topp. I stället var det ovissheten och oron kring covid-19 som spökade. Via sin vårdcentral fick hon tips om orosprogrammet som finns på 1177 Vårdguiden och som är 6 till 8 veckor långt.

– Jag har aldrig haft ångest innan, men den här ångesten rev i kroppen på det värsta sätt man kan tänka sig. Jag kunde bara vanka runt här hemma. Jag fick tag i en kurator som var helt fantastisk på Vårdcentralen och som erbjöd programmet. Jag fick övningar och det som var bra var att det fanns någon på andra sidan som jag kunde kontakta när jag hade funderingar. Det var superbra, jag kände inget behov av att träffa min kurator efter vårt uppstartsmöte.

Innehåll från Region Stockholm

Kognitiv beteendeterapi mot ångest, depression eller tinnitus. Råd och stöd vid exempelvis habilitering eller behandling av beroenden är några exempel på möjliga områden där Stöd och behandling via nätet kan hjälpa och stötta. Inera har tagit fram plattformen för tjänsten. Innehållet i självhjälpsprogrammet för oro i samband med covid-19, togs fram av Region Stockholm i samarbete med två psykologer från Karolinska Institutet, inom loppet av ett halvår.

– Psykiatrin i regionen misstänkte och i vissa fall hade de redan märkt av att oro och ångest ökade i samband med pandemin. Jag fick en idé som en grupp bestående av personer från Närsjukvård och vi som jobbar med Stöd och behandling i Region Stockholm, arbetade vidare med. Vi ville skapa ett öppet behandlingsprogram och med ett mycket tätt samarbete med två psykologer tog vi snabbt fram självhjälpsprogrammet. Det känns otroligt bra att vi på så kort tid kunde ta fram programmet och nu är det flera regioner som använder det, berättar Eva Mannerstråle regionalt ansvarig för Stöd och behandling, i Region Stockholm.

10 regioner har programmet

Sedan lanseringen i augusti har 1 140 program startats i Region Stockholm och programmet finns numera i ytterligare 10 regioner.

I region Skåne har hittills i år över 1 000 personer startat en behandling via ett digitalt stödprogram. Nära hälften av alla vårdcentraler i Skåne erbjuder detta idag och under hösten pågår utbildning av fler behandlare. Från och med 2022 ska alla vårdcentraler i Region Skåne erbjuda iKBT.

– Det kan handla om att genom olika KBT-program få hjälp som handlar om depression, ångest, stress, självkänsla, smärthantering, sömn och smärta. Både svenska och internationella undersökningar visar att det ger bra resultat, säger Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.

Vägen ut ur ångesten

Behandlingen görs digitalt. Istället för att besöka en psykolog på vårdcentralen kan man göra uppgifterna hemma när det passar. Man kan se filmer och läsa texter flera gånger, man kan också kommentera och interagera med behandlaren, som kan vara psykolog, kurator eller socionom med kompetens i KBT.

Antalet som använder tjänsten Stöd och behandling har ökat dramatiskt de senaste åren. Under september 2020 loggade 100 280 invånare in i Stöd och behandling. För september 2021 är motsvarande siffra 245 397 personer.

Grafik på ökning av tjänsten stöd och behandling
Antalet startade program inom Stöd och behandling har ökat starkt den senaste tiden.

För Annas del innebar behandlingen en väg ut ur ångesten. Särskilt uppskattade hon att kuratorn kunde se vad hon gjorde och skrev.  

– Jag fick hjälp med hur jag ska tänka om jag får ångest. Att se den, acceptera den och att veta att den kommer att försvinna. Det var tydligt och handfast. Anna tog tag i sitt liv och vågade utmana sig själv, berättar hon. Men det tog lång tid att komma tillbaka. Jag tror att det viktigaste var känslan av att jag inte var ensam. Det var en trygghet att ha någon där som man kunde skriva till. Jag har fått tips, råd och verktyg att använda mig av resten av livet, oavsett om det är pandemi eller inte.  

I dag mår Anna bra. Rädslan att få tillbaka ångesten är minimal.  

– Och om jag får tillbaka den känner jag att jag vet hur jag ska göra. Jag är inte rädd för covid-19 längre heller. Jag känner en trygghet nu när alla i min närhet är vaccinerade. 

Här är de olika områdena som erbjuds inom stöd och behandling
Till toppen av sidan