Aktuellt

Ny version av Net iD Enterprise

I början av december 2022 släpptes en ny version av Net iD Enterprise, version 6.9. Från och med denna release kommer Pointsharp (tidigare SecMaker) inte att erbjuda support för tidigare versioner än 6.8 av Net iD Enterprise. Den nya versionen åtgärdar bland annat ett problem där användare inte alltid måste ange underskriftskoden vid vissa typer av integrationer.

Lösningar som använder Net iD plugin, som till exempel SITHS Admin och SITHS Mina sidor, påverkas inte av problemet med underskriftskoden. Problemet berör endast lösningar som integrerar direkt mot Microsoft Certificate Store (CAPI/CNG) för att använda underskriftscertifikaten och där underskriften sker med SITHS-kort från den nya kortgenerationen, så kallade 940-kort, som började levereras under hösten 2022. Det gäller alltså kortprodukter där produktnumret börjar med siffran 6.

Orsaken till problemet är att den nya kortgenerationen har en annan logik inbyggd på kortet när det gäller användning av underskriftscertifikat. Tidigare har kravet på att ange pin-kod varje gång underskriftscertifikatet används funnits både inbyggd i kortet och i Net iD Enterprise. Numera finns inte den logiken kvar på kortet, vilket gör att användare inte alltid behöver ange pin-koden för underskrift i lösningar som integrerar direkt mot underskriftscertifikatet via Microsoft Certificate Store eller Microsoft Crypto API.

Vår rekommendation är att man använder den senaste versionen av Net iD Enterprise.

Aktuella artiklar

Identifieringstjänst SITHS

SITHS är en elektronisk identitetshandling som används för säker identifiering av både personer och system inom regioner, kommuner, privata vårdgivare och statliga myndigheter. SITHS används till exempel vid inloggning i tjänster, för elektronisk signering och för säker kommunikation mellan system.

Ny lösning för SITHS

Projektet Ny lösning för SITHS utvecklar och inför nya lösningar för inloggning och elektroniska underskrifter med SITHS e-legitimation, samt utvecklar nya portaler för utfärdande och hantering av SITHS e-legitimationer.

Nyheter SITHS

Vill du få nyheter om Identifieringstjänst SITHS som e-post?

Till toppen av sidan