Aktuellt

Länk till 1177.se tas bort i aviseringar

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden. Den senaste tiden har det bland annat handlat om sms och e-postmeddelanden som ser ut att ha skickats från 1177.se men som innehåller länkar som leder till helt andra webbplatser. Därför kommer direktlänkarna i aviseringar från 1177.se nu att tas bort.

Runt om i landet har regionerna startat vaccineringen mot covid-19. I samband med att vaccineringen har även bedragare sett möjligheter. Tidigare var det många bedragare som ringde upp personer och just nu sprids falska sms och e-postmeddelanden.

De sms som skickats liknar de som brukar skickas från 1177.se men länkarna leder till helt andra webbplatser. Inera har därför beslutat att inte ha länkar i aviseringar från 1177.se. Istället uppmanas personer att själva gå till 1177.se för att logga in. När direktlänkar tas bort från sms och e-post blir det lättare för alla användare av 1177 Vårdguidens e-tjänster att avgöra om en avisering är bluff eller inte. Säkerheten ökar och risken för bedrägerier minskar.

Förändringen kommer att ske 1 juli. Information kommer också att läggs upp på 1177.se

Den enda gång som direktlänkar förekommer i sms är när invånaren själv har ringt upp till 1177. I samtalet kan sjuksköterskan i vissa regioner erbjuda den inringande att skicka in en bild eller gå till en chatt. Under pågående samtal skickas då ett sms med en länk som personen kan använda.

Viktigt att tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177 Vårdguiden eller någon annan vårdgivare:

• 1177 Vårdguiden på telefon ber aldrig om identifiering med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
• 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
• Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Mer information finns på 1177.se
Om vaccination mot covid-19
Allt om covid-19
Om att lämna prov och få provsvar
Covid-19 in other languages

Till toppen av sidan