Aktuellt

Inera öppnar för fler sätt att ansluta till Mobilt SITHS

Tidigare i år blev det möjligt att använda SITHS e-legitimation även mobilt. Nu öppnar Inera upp för fler sätt att ansluta till Mobilt SITHS för att se till att fler tjänster ska kunna användas med mobil inloggning.

SITHS e-legitimation används av medarbetare inom alla kommuner, regioner och hos de flesta privata vårdgivare för att identifiera sig med stark autentisering. Det behövs till exempel för att legitimera sig vid inloggning i tjänster och verksamhetssystem samt för att göra elektroniska underskrifter.

Med den nya mobila lösningen för SITHS kan organisationer erbjuda sina användare möjligheten att logga in i lokala e-tjänster med till exempel en mobiltelefon eller en surfplatta. Tjänsten är en kvalitetsmärkt svensk e-legitimation efter granskning och godkännande av myndigheten för digital förvaltning, Digg, på tillitsnivå 3 och kommer att fungera ungefär som Mobilt bank-id. Alla som har ett ordinarie SITHS-kort med det nya säkrare SITHS eID-certifikatet kan ladda ner ett Mobilt SITHS från SITHS Mina sidor till sin mobil eller surfplatta. Det betyder att över 500 000 personer inom den offentliga sektorn som idag har ett SITHS-kort potentiellt kan använda mobilt SITHS eID för inloggning framöver.

När lösningen lanserades var en förutsättning att e-tjänsten var ansluten till Säkerhetstjänsters IdP. IdP används för att kontrollera och fastställa användares identitet vid inloggning i anslutna e-tjänster. Nu går det även att använda lösningen i e-tjänster som är anslutna till lokala IdP:er förutsatt att den lokala IdP.n är ansluten direkt till Autentiseringstjänsten, som är den stödkomponent som även Säkerhetstjänsters IdP använder för att tekniskt hantera och läsa användarens e-legitimation. De olika sätten att ansluta ger olika möjligheter och begränsningar, de ställer olika krav på den egna organisationens förmågor och frihetsgrader. Läs mer om hur de olika anslutningssätten ser ut och fungerar här: Att ansluta e-tjänster

Den mobila lösningen bygger på en ny metod för autentisering som följer den gemensamma referensarkitekturen för identitet och åtkomst. Referensarkitekturen är framtagen i samverkan med representanter från både kommuner och regioner i syfte att ge stöd och förutsägbarhet vid utveckling av såväl nationella som regionala tjänster.


Läs gärna också hur Skåne har börjat använda mobilt SITHS på sjukhusen.

Läs mer här:

Om de olika sätten att ansluta e-tjänster till de nya autentiseringsmetoderna
Om Autentiseringstjänsten
Om alla tjänster inom Säkerhetstjänster
Om Identifieringstjänst SITHS

Till toppen av sidan