Aktuellt

Inera lanserar mobil inloggning med SITHS

Snart går det att använda SITHS e-legitimation även mobilt. Nu är det dags för varje kommun och region att planera sin övergång till den mobila lösningen.

Loggan för SITHS eID.

SITHS e-legitimation bär kvalitetsmärket Svensk e-legitimation efter granskning och godkännande av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, på tillitsnivå 3. Granskningen visar att lösningen lever upp till myndighetens högt ställda krav för säkra och flexibla mobila lösningar.

– Vi är mycket nöjda att ha en framtidssäkrad och flexibel mobil lösning på plats. Nu hoppas vi att många kommuner och regioner väljer att ställa om – med den här lösningen kan vi ta ett första steg mot en mobil övergång, säger Caroline Hagberg, affärsområdeschef på Infrastruktur och arkitektur.

Den mobila lösningen bygger på en ny metod för autentisering som följer den gemensamma referensarkitekturen för identitet och åtkomst. Referensarkitekturen är framtagen i samverkan med representanter från både kommuner och regioner i syfte att ge stöd och förutsägbarhet vid utveckling av såväl nationella som regionala tjänster.

– Sammantaget betyder det att Inera kan erbjuda mobila autentiseringsmetoder med hög säkerhet. De tjänster som använder SITHS för inloggning kan gå över till mobil inloggning, förutsatt att tjänsten är ansluten till en IdP som har stöd för de nya autentiseringsmetoderna, vilket Ineras IdP har, säger Christer Allskog, tjänsteansvarig för Säkerhetstjänster på affärsområdet Infrastruktur och arkitektur.

Inera jobbar för närvarande med att föra in mobil inloggning i de nationella tjänsterna.

Förberedelser och stöd

För att använda den nya metoden för autentisering och gå över till mobil inloggning kommer det inom kort finnas vägledningsmaterial och råd.

– Det är viktigt att varje organisation planerar ett ordnat införande. Utse gärna redan nu en lokal införandeansvarig som ansvarar för övergången till mobil inloggning med SITHS. Vi kommer informera så fort informationen finns tillgänglig, säger Hasanein Alyassiri, förändringsledare på Inera.

Elektronisk underskrift på gång

Den nya lösningen öppnar upp för elektronisk underskrift som följer referensarkitekturen för elektronisk underskrift. Underskriftstjänsten planeras att lanseras inom kort.

Till toppen av sidan