Rapporter och resultat

IT och digitalisering i hälso- och sjukvården 2025

Nätverket för Sveriges regioners it-direktörer (SLIT) samlar en gång per år in information från landets regioner om den digitala utvecklingen i hälso- och sjukvården. Det sammanfattas i rapporten ”IT och digitalisering i hälso- och sjukvården”. Informationen har utgått ifrån samma definitioner sedan 2004, vilket ger en lång mätserie och möjlighet att se förändring över tid.

Intervjuer och dialoger har skett med bland annat regiondirektörer, hälso- och sjukvårdsdirektörer, forskare, läkare, verksamhetsutvecklare och företrädare för SKR och Inera, samt med chefer och experter inom it och digitala lösningar.

Årets rapport är den sista från SLIT-nätverket. I början av 2025 ersattes SLIT av ett nytt digitaliseringsnätverk genom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), med direkt koppling till regiondirektörerna och ansvar för det samlade digitaliseringsarbetet i regionerna.

Sammanfattning av rapporten för 2025

Sedan förra årets rapport har digitaliseringsarbetet i hälso- och sjukvården klivit in i ett nytt, mer komplext och osäkert läge. Flera stora förändringar sammanfaller och i mer än hälften av landets regioner pågår omfattande och resurskrävande processer för att byta vårdinformationssystem.

Några punkter om rapportens innehåll:

  • Årets datainsamling visar att arbetet med digitaliseringen i hälso- och sjukvården i princip fortsätter i samma takt som föregående år. Värt att notera är att den kostnadsökning som startade 2022 verkar ha planat ut.
  • Nya digitala tjänster införs kontinuerligt, men med tydlig påverkan av arbetet med införandet av nya vårdinformationssystem som pågår i 13 regioner.
  • AI är ett viktigt område som lyfts fram i rapporten, där produktutvecklingen just nu går i ett högt tempo och allt fler tillämpningar införs i den kliniska vardagen. Här spelar dock det osäkra omvärldsläget in: de flesta AI-tillämpningarna förutsätter molntjänster som ofta levereras via företag i USA.
  • De största hindren för fortsatt digital utveckling i regionerna är desamma som förra året: tillgång till egna resurser, följt av ekonomi och oklar lagstiftning.
  • Den så kallade 10-punktslistan från SKR har blivit ett alltmer centralt verktyg för att skapa en effektiv nationell digital infrastruktur för svensk hälso- och sjukvård. Listan har under året kompletterats med konkreta åtaganden och kommer att spela en viktig roll i den digitala utvecklingen framåt.
Till toppen av sidan