Gå till innehåll

Plattform för öppna data

Ineras Plattform för öppna data gör det enkelt och säkert att publicera information som alla i samhället ska kunna ta del av. Information som tillhandahålls på det sättet kallas för öppna data. Tjänsten vänder sig till regioner och kommuner.

Det ska vara enkelt för invånare och företag att ta del av offentlig information. Det säger den svenska lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen, den så kallade PSI-lagen. Syftet med lagen är att främja innovation och skapa förutsättningar för en informationsmarknad där olika aktörer i samhället kan använda offentlig information för att skapa nya produkter och tjänster.

Enligt det EU-direktiv som PSI-lagen bygger på bör alla offentliga förvaltningar, däribland regioner och kommuner, göra information som inte innehåller personuppgifter eller lyder under sekretess tillgängliga som öppna data. Med öppna data menas information som vem som helst kan att ta del av eller vidareanvända, utan avgifter eller begränsande villkor.

Ineras plattform för öppna data erbjuder ett enkelt sätt att publicera information så att alla kan söka och ta del av den, antingen på webbsidan https://oppendata.inera.se/ eller genom tjänstens öppna api:er. Api är ett tekniskt gränssnitt som gör att andra aktörer kan hämta informationen för att återanvända den på exempelvis webbplatser eller i mobilappar.

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan