Aktuellt

UMO belyser våld i nära relationer i podd

Våld i nära relationer har diskuterats mycket den senaste tiden. Många tragiska historier har skildrats i media vilket har väckt starka känslor och engagerat många. Nu har UMO gjort en podd för unga om hur våld i en relation kan se ut och med tips om hur man lämnar en våldsam relation.

Bild på Podd
Idji Maciel på UMO
Idji Maciel på UMO

Våld i nära relationer drabbar både tjejer och killar, kvinnor och män. Men tjejer och kvinnor utsätts oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är oftast en kille eller man. Unga tjejer i åldern 16–24 år uppger oftare att de blivit utsatta för våld i nära relationer än kvinnor över 25 år, enligt Brottsförebygganderådet,Brå. En ny avhandling från Stockholms universitet fokuserar på våld i ungas relationer, och av ungdomarna mellan 15 och 19 år i studien svarade nästan 60 procent att de hade varit utsatta för våld av en partner i en kärleksrelation.

Den senaste tiden har våld i nära relationer diskuteras mycket i media. UMO, som är webbplatsen för alla som är mellan 13 och 25 år, vill också uppmärksamma ämnet.

– Det kan betyda mycket att höra någon som har varit i en liknande situation. Tanken med UMO-podden är just att man ska kunna identifiera sig och få exempel på att det kan bli bra. Genom att ta upp det här ämnet i podden hoppas vi kunna nå unga så de får veta att de kan få hjälp om de är utsatta för våld av sin partner, säger Idji Maciel som gör UMO-podden.

Elin utsattes för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld av sitt ex. I senaste UMO-podden berättar hon om hur det var och hur hon till slut kunde lämna förhållandet.

– Han hade alla mina lösenord, ville alltid veta var jag var och det hände att han slog, sparkade och höll fast mig. En av de jobbigaste sakerna var att jag skämdes över att jag inte var stark nog att lämna, säger Elin.

Psykologen Ronja medverkar också i podden och tipsar om hur man kan få hjälp att lämna en partner som är våldsam.

– Det är vanligt att hoppas att det ska bli bättre, men ofta blir det i stället värre. Du behöver lämna personen och det kan du få hjälp med. Det blir för farligt att vara kvar, säger Ronja.

Det finns många olika sorters våld. Det kan vara fysiskt mot kroppen, men det kan också vara sexuellt eller psykiskt. Sexuellt våld kan till exempel handla om att bli tvingad att göra sexuella saker mot sin vilja, och det kan ske IRL eller på nätet. Psykiskt våld kan till exempel vara att ens partner kontrollerar eller hotar en eller tar ens lösenord till sociala medier.

Lyssna på UMO:s podd genom att klicka här.

Här kan du läsa mer om våld och kränkningar på UMO.se. 

Till toppen av sidan