Flera sätt att logga in på 1177.se

Det finns flera sätt att logga in på 1177.se. Det går att använda Freja e-id plus, bank-id, mobilt bank-id och Telia e-legitimation. Om du använder Freja e-id idag måste du innan den 5 februari uppgradera till Freja e-id plus eller använda någon annan e-legitimation.

En viktig del i att minska smittspridningen av coronaviruset är tillgång till provtagning. I de flesta regioner går det att enkelt och smidigt beställa provtagning via 1177.se och få sitt provsvar den vägen. Men för att kunna logga in måste man ha en e-legitimation. Vårdnadshavare kan beställa provtagning för sina barn till dess de att fyller 13 år, men sen måste barnet ha en egen e-legitimation för att logga in.
 
1177.se ställer höga säkerhetskrav för inloggning. Det är därför e-legitimation krävs för alla användare. När man har loggat in får man tillgång till känslig information, som journalanteckningar, provsvar, diagnoser och vårdkontakter. Från att ett barn fyller 13 år kan inte vårdnadshavaren längre hantera barnets e-tjänster på 1177.se.
 
– Det har varit en lång diskussion med regionerna kring de här åldersgränserna, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden på Inera. Men vi har bedömt att många unga i 13-årsåldern är mogna att hantera sina egna ärenden och sin egen information, utan att vårdnadshavaren har tillgång till den. Det handlar om att skydda ungdomars integritet.
 
För att logga in på 1177.se behöver du ha en elektronisk legitimation. Du kan använda Bank-id, Mobilt bank-id, Freja e-id plus eller Telia e-legitimation. Tidigare har det också gått att använda Freja e-id men efter den 5 februari måste man ha uppgraderat till Freja eID plus eller skaffat en annan godkänd e-legitimation för att kunna logga in.


Bank-id
Du kan installera Bank-id på en mobiltelefon, surfplatta eller dator. Bank-id för mobiltelefoner och surfplattor kallas för Mobilt bank-id. Bank-id kan du få om du kontaktar en bank. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av vårdnadshavare. Läs mer på din banks webbplats om vad som gäller för dig. Läs om hur du beställer och kommer igång med Bank-id.

Freja e-id Plus
Freja e-id Plus är en gratis, svensk e-legitimation. Är du under 18 år måste du ha tillstånd från din vårdnadshavare. För Freja e-ID Plus måste du identifiera dig fysiskt hos ett ombud. Läs om hur du skaffar Freja e-id.

Barn och ungdomar från 13 år
Du som är 13 år eller äldre ska logga in på 1177.se med egen e-legitimation. Det måste vara en e-legitimation med hög säkerhetsnivå. Det räcker inte med ett Mobilt Säkerhets-id, som är en enklare lösning som bankerna kan ge ut till ungdomar. Här kan du läsa mer om de tekniska krav som gäller för att logga in på 1177.se.

Övrigt
Observera att det finns åldersgränser för vissa tjänster när du loggat in på 1177.se. Med Freja e-id kan du inte nå Läkemedelskollen.

Till toppen av sidan