Ny teknisk plattform för grunddata och katalog är nu på plats – projektledarens reflektioner
Efter nästan fyra års intensivt arbete avslutas projektet som har utvecklat en ny plattform för grunddata och katalog samt migrerat Katalogtjänst HSA till den nya plattformen. Projektledare Filip Andersson blickar tillbaka på utmaningarna, lärdomarna och framgångarna som har präglat arbetet.
I februari 2021 tillträdde Filip Andersson som projektledare för projektet Ny teknisk plattform för grunddata och katalog. Uppdraget var att etablera en ny teknisk plattform som skulle kunna rymma Katalogtjänst HSA, men i framtiden även kunna rymma information inom flera verksamhetsområden än hälso- och sjukvården. Bland effektmålen fanns en ökad informationskvalitet och följsamhet till gällande regelverk och specifikationer samt ett användargränssnitt som upplevs som ett bättre stöd till HSA-administratörerna.

– Vi valde att börja med en mindre styrka för att, inom ramen för en förstudie, både teoretiskt och praktiskt ompröva framför allt de arkitekturella beslut och tidigare val som gjorts av grundläggande komponenter i tidigare projekt för plattformsbyte för HSA, berättar Filip. Det ledde bland annat till ett nytt val av bakomliggande databas.
I september 2021 startade utvecklingen av den nya plattformen. Projektet var då det första på Inera där utvecklingsteamet bestod av medarbetare hos Ineras dotterbolag Inera Test och utveckling AB (som då hette Nordic Medtest AB).
– Det har varit fantastiskt att få jobba med ett team som är så nära knutet till beställaren, och som också är samma team som nu tar över applikationsförvaltningen av den utvecklade produkten, menar Filip. Det ger också en stabilitet över tid, då applikationsleverantören framöver inte behöver upphandlas med jämna mellanrum.
Just stabiliteten över tid är viktigt för en tjänst som Katalogtjänst HSA, som är en grundförutsättning för väldigt många av de digitala tjänster som används inom hälso- och sjukvården. Det är också en anledning till att bytet av teknisk plattform har genomförts.
– Jag har fått lära mig att HSA nu har funnits i över 30 år, men också att tjänsten sannolikt kommer att behövas i 30 år till. Därför är jag stolt över att säga att vi byggt en ny plattform på en teknik och med en arkitektur som är hållbar över tid, och där ingående komponenter kommer att kunna bytas ut vid behov utan att hela plattformen behöver byggas om från grunden, säger Filip.
Det enda man med säkerhet vet om en plan är att den kommer att förändras
Filip menar att detta är det mest komplexa projekt han stött på under sina drygt 30 år i it-branschen.
– Kunderna som använder HSA är många, och har väldigt olika behov och förutsättningar. Det gäller förstås de producerande organisationer som registrerar information om sina verksamheter och sina medarbetare i HSA, och där ansvariga i respektive organisation har olika förkunskaper och tid att lägga på sitt HSA-uppdrag. Men även de många konsumenter (tjänster) som hämtar information från HSA och använder den på olika sätt och för olika ändamål. Vi har därför fått anpassa migreringen till varje organisations unika förutsättningar, vilket gjort resan svårare än vi trodde från början. I vissa fall har vi även fått anpassa lösningen för att den ska fungera för enskilda kunder.
– Under projektets gång har det också skett mycket i vår omvärld som påverkat både tjänsten HSA och projektet. I och med att HSA förvaltas aktivt och används i många tjänster så har kraven på vad vi ska utveckla stöd för i den nya plattformen utökats under tiden. Det har också kommit ny lagstiftning och nya nationella satsningar som påverkat planeringen av projektet. Men vi har å andra sidan blivit väldigt bra på att vara flexibla och göra snabba förändringar. Det enda man med säkerhet vet om en plan är att den kommer att förändras, säger Filip med ett leende.
Ett annat område där omvärlden gjort sig påmind har varit i samband med migreringen av HSA till ny teknisk plattform.
– När vi började migrera producenterna märkte vi att många av de som varit anslutna under längre tid haft en del speciallösningar som vi blev tvungna att bygga stöd för. Detta var vi tvungna att göra för att en av utgångspunkterna för projektet var att befintliga kunder inte skulle behöva bygga om sina egna lösningar. Förseningarna som detta orsakade gjorde också att det blev svårt att få tid från nödvändiga resurser ute hos kunderna, där ju många parallellt varit engagerade i andra projekt och införanden.
Detsamma har också gällt migreringen av konsumenterna, som fick skjutas fram i flera omgångar. Här har ett viktigt fokus behövt vara att allt verkligen ska fungera med både hängslen och livrem. Många av konsumenternas tjänster är verksamhetskritiska, och inga avbrott i leveransen av HSA-information har av den anledningen kunnat accepteras.
– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till de personer vi har haft kontakt med under migreringen – de har verkligen gjort allt vad de kunnat för att vi ska komma i mål med migreringen, säger Filip.
Vad har projektet åstadkommit?
Projektet avslutas formellt den 30 april 2025. Den sista månaden har ägnats åt att knyta ihop säcken – att avsluta överlämningen till förvaltningen, att avsluta redan pågående migreringsaktiviteter och att skriva slutrapport.
– Per den 31 mars 2025 har vi levererat en driftsäker och stabil plattform som nu är i full drift. Det finns gränssnitt mot plattformen som gör det möjligt för producenterna att leverera information till HSA, antingen från en lokal katalog eller direkt via gränssnittet HSA Webb, som följer det gällande regelverket och specifikationerna. Det finns också gränssnitt som gör det möjligt för konsumenterna att hämta information på samma sätt som de gjort mot befintlig plattform, men där vi nu kan säga att informationen håller en högre kvalitet och är lättare att tolka utifrån att den nu i ännu större utsträckning följer de gällande specifikationerna, berättar Filip.
– Det användargränssnitt vi har levererat i form av HSA Webb innehåller idag nästan all funktionalitet som de fyra tidigare gränssnitten Sök i HSA, HSA Admin, HAU och LDAP-browser gjort. Och jag vet att HSA Förvaltning och utvecklingsteamet kommer att jobba hårt för att få den sista funktionaliteten på plats så snart som möjligt. Det nya gränssnittet är också bättre anpassat efter webbtillgänglighetsdirektivet och följer Ineras grafiska profil och gemensamma UX-ramverk för att det ska vara lättare för användare i flera av Ineras tjänster att känna igen sig, lägger Filip till.
Hur fortsätter nu arbetet med HSA och den nya plattformen?
Som i nästan alla projekt lämnas en restlista till förvaltningen. Den omfattar en del funktionalitet i användargränssnittet som har fått prioriteras bort för att hinna i mål i tid. Två stora aktiviteter som projektet också behövt lägga över till förvaltningen är migreringen av HSA:s testmiljöer samt avvecklingen av den tidigare plattformen.
– Jag har fullt förtroende för att HSA Förvaltning på Inera och utvecklingsteamet hos Inera Test och utveckling kommer att hantera detta på ett föredömligt sätt. Under vårt samarbete dessa fyra år har jag många gånger reflekterat över att jag sällan träffat så kompetenta och engagerade medarbetare. Det är dessa medarbetare som fört projektet i mål, och jag är för den svenska hälso- och sjukvårdens skull glad att det är samma personer som kommer att driva tjänsten vidare, avslutar Filip.