Aktuellt

Hur vi styr från effektivitet till innovation

Merparten av kommunerna satsar på effektivitet inom området för digitalisering, men vad leder det till och vad händer när för lite fokus läggs på innovation? På det temat talade forskningsledaren Tomas Lindroth från Göteborgs universitet vid ett evenemang arrangerat av SKR Kompetenscenter välfärdsteknik i december. Ta del av föreläsningen och forskarnas slutsatser kring vad som krävs för att digitaliseringen ska utveckla och transformera arbetssätt snarare än att bara effektivisera det kommunen redan gör.

Tomas Lindroth är avdelningschef på Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet och leder en forskargrupp med fokus på offentlig sektors digitalisering. På Välfärdsteknikdagen som SKR Kompetenscenter arrangerade i december höll han en uppskattad föreläsning där han började med att presentera sin forskargrupps inriktning och högt ställda ambitioner med sitt arbete: 

– Vi är ute i kommuner, myndigheter och regioner och bedriver vår forskning tillsammans med dessa och försöker bidra tillbaka så mycket som möjligt. Vårt uppdrag som vi har gett oss själva är att rädda välfärden – inget mindre en så, sade Tomas Lindroth med glimten i ögat och fortsatte tala på temat Digitaliseringens organisering och strategi – hur vi styr från effektivitet till innovation. 

Frågor han satte under lupp var bland annat: Vilken påverkan får kommunens organisering på arbetet med digitalisering? Vad lägger merparten av kommunerna sin digitaliseringsbudget på och vad leder det till? En tendens Tomas Lindroth sett i sin forskning är att stor del av pengarna läggs på intern effektivisering av det kommunen redan gör, alltså att de interna rutinerna ska bli bättre. 

– Kommer vi utveckla, revolutionera och transformera hur vi arbetar om vi spenderar våra pengar på det sättet? frågar han retoriskt och konstaterar att nej, det kommer vi inte göra. 

Föreläsningen spelades in och går att ta del av på SKR:s webbplats. 

Fler nyheter

Prenumerera på Ineras nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Ineras tjänster, projekt och kommande evenemang. Läs intervjuer med kunder och experter. Aktuellt från Inera skickas en gång i månaden.

Nyheter

Här hittar du övergripande nyheter om Inera.

Till toppen av sidan