Om utveckling för kommuner
Inera bedriver ett särskilt riktat utvecklingsarbete för kommunerna. Där ingår bland annat utredningar vars syfte är att anpassa ännu fler av Ineras tjänster för kommunerna, och projekt som gynnar kommunernas digitalisering på andra sätt.
Ineras insatser inom den kommunala verksamheten styrs genom samverkan med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och en aktiv dialog med landets kommuner. Syftet är att öka tempot med en gemensam nationell digital grundplattform, återanvändande av Ineras kompetens samt att bredda Ineras tjänsteutbud.
En nationell kommunal plattform består av den infrastruktur som krävs för utbyte av information mellan organisationer och gemensamma funktioner som underlättar fortsatt digitalisering av den kommunala verksamheten. Plattformen ska innehålla gemensamma riktlinjer och digitala byggblock som kan användas som grund för att bygga digitala tjänster. Exempel på gemensamma byggblock är lösningar för identitet och åtkomst, identitetsfederation, kataloger för gemensam information, säker digital kommunikation, infrastruktur för säkra digitala möten, samt regelverk, specifikationer och standarder. Med en gemensam nationell plattform minskar risken för inlåsning i olika speciallösningar för kommunerna.
Ineras särskilda utvecklingsstöd riktat till kommunerna de närmaste åren ska prioritera dessa tre områden
- skola och utbildning
- socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård
- arkitektur och infrastruktur för säker och standardiserad informationshantering i hela den kommunala sektorn
Ineras medverkan i andra initiativ
Inera deltar även i vissa utvecklingsinitiativ som bedrivs av andra organisationer.
Exempel på ett sådant initiativ är Region Västerbottens projekt Arkinera. Där bidrar Inera, tillsammans med lokala arkitekter, med en utbildningsinsats för kommunerna i Västerbotten. Syftet är att öka förståelsen för, och användningen av, arkitektur som stöd i kommunernas verksamhetsutveckling. Utbildningen är tänkt att kunna återanvändas genom att utbildningsmaterialet görs tillgängligt för de kommuner och regioner som är intresserade. Bland annat så kommer de presentationer som görs inom utbildningen spelas in.
Ett annat exempel är uppdraget Beställarnätverk för framtidens samhällen som drivs av SKR och där Inera deltar med kunskap. Uppdraget är att via samverkan mellan bland annat kommuner, SKR och Inera ta fram en vägledning med fokus på infrastruktur, IoT (internet of things ) och välfärdsteknik med syfte att skapa smarta, hållbara och trygga samhällen.
Inera deltar även i det beställarnätverk för socialtjänst som SKR driver för att stödja kommunerna i arbetet med att modernisera och digitalisera deras verksamhetssystem. Syftet är att öka digitaliseringen inom socialtjänsten då det kan ge många vinster i verksamheten, exempelvis effektivare arbetsprocesser, bättre arbetsmiljö och mer tid för kärnverksamheten. Inera bidrar i detta viktiga arbete för att på bästa sätt ge stöd och kunskap i det arbete som pågår.
Så här bereder vi utvecklingsförslag
Här kan du läsa mer om hur vi bereder och prioriterar utvecklingsförslag på Inera.
Du som arbetar i kommun kan skicka in utvecklingsförslag. Fyll i detta formulär och skicka till utvecklingsforslag@inera.se
Nyhetslista
"Kan bli ödesdigert för patienten om kommun och region inte delar information"
Den regionala specialist- och slutenvården behöver i högre grad än idag ta del av vad kommunens sjuksköterskor dokumenterat, menar Anna-Lena Fällman, strateg i kommunförbundet Skånes Kommuner.
Se filmen från webbinariet om Rådgivningsstödet webb
Intresset var stort när Inera beskrev hur kommunens sjuksköterskor kan ha nytta av Rådgivningsstödet webb. Här är inspelningen från webbinariet som ägde rum den 28 april.
“Fler behöver ansluta sig till Ineras tjänster för att nyttan ska bli optimal”
Inera har tillsammans med Skånes kommuner analyserat nyttorna och beskrivit utmaningarna för att kommuner ska kunna hämta hem den fulla potentialen.
Se filmen från webbinariet om behov i ett framtida socialtjänstsystem
Vid ett webbinarium den 18 mars beskrev interaktions- och tjänstedesignerna Daniela Baccarini och Eva Lindholm insikter från en kartläggning av handläggarnas behov inom socialtjänstområdet Barn och unga.
Se filmen från webbinariet om EGIL - för säker hantering av elevdata
Vid ett webbinarium den den 31 mars berättade vi om EGIL, en av lösningarna som kan användas för att dela elevdata till Skolverket vid digitala nationella prov.
Full fart på pilotkommunerna som testar 1177
Inera stödjer nu pilotprojekt i tre kommuner för att testa utbudet av 1177 Vårdguidens e-tjänster.
På väg mot ett modernt socialtjänstsystem
Inera har kartlagt behov kring ett modernt socialtjänstsystem utifrån vardagen hos personal inom socialtjänstens handläggning av barn- och ungdomsärenden.
Se filmen från webbinariet om SITHS och Mobilt SITHS för kommunerna
Vid ett webbinarium den 27 januari berättade Inera och representanter från Göteborgs Stad och Region Skåne om planerna för att underlätta kommunernas användning av SITHS. Nu finns filmen och presentationerna från webbinariet.
Se filmen från webbinariet om e-legitimation på delade enheter
Vid ett webbinarium den 18 november berättade Inera och representanter från tre kommuner om hur de hanterar utmaningen med att personal inom exempelvis hemtjänsten arbetar med delade enheter.
Lättare att hitta digitala behandlingsprogram
Användningen av Ineras tjänst Stöd och behandling har det senaste året ökat med nära 100 procent på ett år. Ett modernare utseende och lösningar som gör det lättare att hitta till digitala stöd- och behandlingsprogram på 1177.se har utvecklats för tjänsten. Även tjänsten Journalen, som har miljontals användare, har förbättrats med fokus på tillgänglighet. Nytt är att även unga under 13 år ska kunna delta i olika programmen.