Gå till innehåll

Svenska biobanksregistret

Svenska biobanksregistret, SBR, innehåller information om hälso- och sjukvårdens sparade biobanksprover.

Genom att samla översiktlig information om prover i ett gemensamt system, blir det enklare att genomföra samtyckesbegränsningar och söka efter prover som kan vara till nytta för forskning.

Det är 17 vårdgivare (av 26) som har anslutit sina patologisystem till Svenska biobanksregistret, SBR. Sedan starten har 1,3 miljoner prov blivit överförda till registret. 

Nytta för både provgivare och forskning 

Svenska biobanksregistret har tagits fram för att stödja de krav som lagen om biobanker i hälso- och sjukvården innehåller. Lagens främsta syften är att stärka integritetsskyddet för provgivare, samtidigt som vård, forskning, kvalitetsutveckling och utbildning med biobanksprover ska underlättas. Den främsta nyttan med registret är att det underlättar hanteringen av medborgares samtyckesbeslut, och gör det enklare att söka efter prover som kan vara till nytta för forskning. 

Som patient behöver man ofta lämna prov, till exempel blodprov eller vävnadsprov. Många av dessa - men inte alla - sparas i biobanker, framför allt för patientens egen vård och behandling. Det främsta skälet till att prov sparas är att patienten ska få en säkrare vård och behandling. Mer biobanksinformation till allmänheten finns på Biobanksverige.

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan