1177 på telefon
1177 på telefon används i regionernas verksamhet för sjukvårdsrådgivning och innehåller ett rådgivningsstöd. Rådgivningsstödet hjälper sjuksköterskorna att hantera samtal och bedöma vårdbehov hos dem som söker vård.

Om 1177 på telefon
Varje region driver sin egen verksamhet för sjukvårdsrådgivning, antingen i egen regi eller genom upphandlad underleverantör. Regionernas sjukvårdsrådgivningar ingår i ett nationellt nätverk där regionerna har vårdgivaransvaret och själva ansvarar för att bemanna sin regionala sjukvårdsrådgivning.
Tjänsten 1177 på telefon innehåller ett rådgivningsstöd, Rådgivningsstödet, som regionernas sjukvårdsrådgivningar använder. Rådgivningsstödet är integrerat med ett kontaktcenter. En region har valt att i stället använda 1177 rådgivningsstödet webb med tillgång till telefonnumret 1177 och en annan region använder telefonnumret 1177 tillsammans med regionens beslutsstöd. 1177 rådgivningsstödet webb erbjuds till regioner, kommuner och privata vårdgivare och är ett medicinskt beslutsstöd för bedömning av vårdbehov. Det har samma medicinska innehåll och symtombaserade beslutsunderlag som det rådgivningsstöd som används av sjukvårdsrådgivningarna i landets övriga regioner.
Rådgivningsstödet som används i tjänsten 1177 på telefon består av symtombaserade medicinska beslutsunderlag, stöd för journalföring och ett hänvisningsstöd med en katalog för att lägga upp det regionala vårdutbudet. Genom att söka på den vårdsökandes symtom, namnet på en kroppsdel eller händelse får användaren träff på lämpligt beslutsunderlag. Vårdutbudet i katalogen kan sedan filtreras på flera sätt för att sjuksköterskan enkelt ska kunna hitta och hänvisa till rätt vårdinstans. Tjänsten omfattar också en gemensam samtalsprocess där samtalet mellan den inringande och sjuksköterskan är uppdelat i olika faser, samt även en arbetsmetodik som stödjer sjuksköterskans uppdrag. Alla dessa verktyg är stöd i sjuksköterskornas arbete med att hantera samtal och bedöma vårdbehov.
Rådgivningsstödets medicinska innehåll baseras på nationella riktlinjer och svensk medicinsk praxis och kan därmed användas i hela landet. Texterna skapas av en redaktion som består av sjuksköterskor, läkare och farmaceut samt granskas av ett medicinskt råd som bland annat består av sex läkare som är specialister inom olika medicinska områden.
Kontaktcentret innebär bland annat lösningar för att underlätta samverkan mellan regionerna, som geografisk samverkan, nattsamverkan och samverkan dygnet runt. Samverkan medför kortare kötider och därmed en mer jämlik vård i landet. Samverkan kan också handla om att regionerna vid behov svarar på varandras samtal vid arbetsplatsträffar och utbildningar. De regioner som använder Rådgivningsstödet med integrerat kontaktcenter är anslutna till en nationell kö. Samtalen i den nationella kön är utlandssamtal eller samtal som styrs om vid händelse av kris eller annan kritisk situation och som fördelas på de anslutna regionernas sjukvårdsrådgivningar. Via den nationella kön förmedlas också samtal från Post- och telestyrelsens förmedlingstjänster för texttelefoni och bildtelefoni.
De regioner som använder Rådgivningsstödet med integrerat kontaktcenter kan komplettera tjänsten 1177 på telefon med ett bild- eller videoverktyg.
- Med hjälp av bildverktyget kan sjuksköterskan be den inringande skicka in en bild att ha som stöd i rådgivningen. Med en successiv start under hösten 2020 har majoriteten av regionerna valt att använda bildverktyget i sjukvårdsrådgivningen.
- Med hjälp av videoverktyget kan sjuksköterskan under pågående samtal föreslå en övergång till ett videomöte när det är befogat som stöd i rådgivningen. Med en successiv start under hösten 2021 har några regioner påbörjat ett införande och fler ansluter under våren 2022.
Tack vare att de flesta sjukvårdsrådgivningar använder samma beslutsunderlag för medicinska bedömningar och att de håller en hög medicinsk kvalitet ökar patientsäkerheten genom att sjuksköterskorna kan göra mer säkra och samstämmiga medicinska bedömningar. 1177 bidrar därmed till en jämlik och kvalitetssäkrad sjukvårdsrådgivning och ger invånarna vägledning i hälso- och sjukvården. Tjänsten nås via numret 1177 och är tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar. Invånarna kan också ringa 1177 genom att använda den app som finns för 1177.
Journalanteckningar förs under ett samtal med 1777. I de flesta regioner kan invånaren läsa anteckningarna från samtalen genom att logga in på 1177.se.
1177 finansieras gemensamt av landets regioner.
Statistik över tjänstens användning
Så fungerar tjänsten
Tjänsten är baserad på en teknisk lösning som består av ett rådgivningsstöd integrerat med ett kontaktcenter. I tjänsten finns också en intern gemensam kommunikations- och informationsyta som kan användas både för regionalt och nationellt informationsutbyte.
Rådgivningsstödet består av journal, symtombaserade medicinska beslutsunderlag samt ett hänvisningsstöd inklusive katalog.
I kontaktcentret finns bland annat lösningar för att underlätta samverkan mellan regionerna, till exempel geografisk samverkan och nattsamverkan. De regioner som använder rådgivningsstödet med integrerat kontaktcenter är anslutna till en nationell kö. Samtalen i den nationella kön är till exempel utlandssamtal eller samtal som styrs om vid händelse av kris.
Förutsättningar
Alla regioner använder tjänsten 1177 på telefon.
Beroenden till andra tjänster
För att kunna använda 1177 på telefon behöver din organisation vara ansluten till flera av Ineras andra tjänster:
- Katalogtjänst HSA – för styrning av användarnas behörigheter och för att koppla intygen till rätt vårdenhet
- Identifieringstjänst SITHS – för säker identifiering av användare vid inloggning
- Nationell Patientöversikt, NPÖ, – för tillgång till journaluppgifter
- Sjunet – som är vård och omsorgens egna kommunikationsnät
Tilläggstjänster
Regionen har möjlighet att beställa följande tilläggstjänster:
- Stöd för distansarbete som möjliggör för sjuksköterskor att arbeta med sjukvårdsrådgivning på distans, till exempel från hemmet.
- Stöd för samverkan, vilket behövs för att kunna samverka med övriga regioner. Att beställa ett införande av ett stöd för samverkan är möjligt under fastställda tidsperioder, för närvarande under två perioder per år.
- Utbildning för samtalshandledare.
- Bildverktyg används som ett komplement för sjuksköterskans bedömning under samtal med 1177
- Videoverktyg används som ett komplement för sjuksköterskans bedömning under samtal med 1177
- Specialrapporter över befintlig statistik som samtalsstatik och kontaktorsaker.
- API för kontinuerlig överföring av data till regionens bemanningsplaneringssystem.
- API för hämtning av journaldata ur Rådgivningsstödets journal för uppföljning av sjukvårdsrådgivning.
- SMS-funktion gör det möjligt för en region att med ett knappval via sitt regionala talsvar i 1177, tillgängliggöra ytterligare en kommunikationskanal för invånare. SMS-funktionen skickar ett SMS exempelvis med en länk som går till regionens regionala chattfunktion eller till regionens regionala formulärtjänst.
Fördjupad information om stöd för distansarbete och införande av stöd för samverkan finns på tjänstens interna kommunikations- och informationsyta.
Pris
Här kan du hitta aktuella priser för tilläggstjänster till 1177 på telefon.
Beställ tilläggstjänster
Beställning av tilläggstjänster görs via tjänstens interna kommunikations- och informationsyta.
Har du frågor om tjänsten? Välkommen att kontakta oss.
Införande
Information om införande av stöd för samverkan samt formulär för beställning finns på tjänstens interna kommunikations- och informationsyta.
Att använda tjänsten
Behöver du hjälp med att använda tjänsten? Välkommen att kontakta oss.
Driftstatus och felanmälan
Vill du felanmäla tjänsten? Titta först på tjänstens driftstatus.
Nyheter
Nytt verksamhetsstöd underlättar rådgivning i 1177 på telefon
Nästa år lanserar Inera ett nytt verksamhetsstöd för de sjuksköterskor som jobbar med sjukvårdsrådgivning i 1177 på telefon. Det innebär bland annat mindre kognitiv belastning då det nya systemet automatiskt genererar förslag på hänvisningar som sjuksköterskan kan ge till patienten.
Så har samtalsprocessen för sjukvårdsrådgivning på distans utvecklats
Elisabeth Almgren Eriksson, verksamhetsspecialist på Inera, har jobbat med sjukvårdsrådgivning sedan 2004. Sedan dess har telefonen kompletterats med allt fler tekniska stöd för rådgivning, men utmaningarna är desamma nu som då: ”För att lyckas med säker sjukvårdsrådgivning behövs förmåga att lyssna, vara skicklig i att leda samtalet och ställa relevanta frågor som säkerställer att viktig information kommer fram”, konstaterar hon.
1177 når rekordhög varumärkeskännedom
1177 är ett av Sveriges mest kända varumärken. Den senaste varumärkesmätningen som genomfördes i november och december 2022 visar att hela 99,2 procent av invånarna känner till 1177. Det är första gången kännedomen överskrider 99 procent.