Gå till innehåll

Frågor och svar om ClinicalKey

Visa/Dölj mer information

Frågor och svar om ClinicalKey

 • Frågor och svar om ClinicalKey

  Vad är ClinicalKey?

  ClinicalKey är en medicinsk söktjänst som främst riktar sig till läkare, utgiven av förlaget Elsevier. ClinicalKey är tillgänglig för vårdpersonal i alla landsting och regioner, inklusive privata vårdgivare som arbetar på uppdrag av landstinget, från 1 september 2016 - 31 december 2019 genom bibliotekssamarbetet Eira.

  Vad innehåller ClinicalKey?

  ClinicalKey innehåller tidskrifter och e-böcker med klinisk inriktning. ClinicalKey innehåller även bilder, filmer, läkemedelsinformation, kliniska behandlingsguider, patientinformation och evidenssammanfattningar (FirstConsult). Allt innehåll i ClinicalKey är på engelska

  Se även How to Search (filmklipp, kräver Flash)

  Hur använder jag ClinicalKey?

  Inom landstingets nätverk: Gå till www.clinicalkey.com eller via länkar på sjukhusbibliotekens webbsidor. Du behöver inte logga in.

  Se även

  (filmklipp, kräver Flash)

  Hur använder jag ClinicalKey hemifrån eller i mobil/surfplatta?
  • Om ditt sjukhusbibliotek erbjuder en proxytjänst kan du använda ClinicalKey på datorer/mobiler/surfplattor utanför landstingets nätverk via proxy. Kontakta ditt sjukhusbibliotek för mer information.
  • Ett alternativ till proxy är att skapa ett personligt Elsevier-konto och aktivera Remote Access på kontot. Med Elsevier-konto kan du använda ClinicalKey i webbläsare på datorer/mobiler/surfplattor utanför landstingets nätverk, samt använda ClinicalKey-appen.

  Vissa funktioner i ClinicalKey kräver inloggning med Elsevier-konto, även i webbläsare inom landstingets nätverk: Spara sökningar, exportera referenser, skapa presentationer med Presentation Maker, ladda ner bokkapitel som PDF.

  Se även How to Register for CK, How to Request Remote Access (filmklipp, kräver Flash)

  Hur aktiverar jag personligt Elsevier-konto med Remote Access?

  Du kan aktivera remote access på en dator både inom och utanför landstingets nätverk:

  1. Gå till www.clinicalkey.com
  2. Klicka på de tre strecken uppe till höger
  3. Välj "Remote access”
  4. Skriv in din institutionella e-postadress

  Du får nu ett mail med en aktiveringslänk, "Activate your remote access". Du måste klicka på länken inom 60 minuter. När du klickar på länken verifieras din e-postadress. Du har nu tillfällig tillgång till ClinicalKey. Detta förutsätter att ditt sjukhusbibliotek har aktiverat din e-postdomän. De flesta landstings- och regionsadresser är aktiverade. Observera att de flesta privata vårdgivare inte kan aktivera Elsevier-konto med Remote Access.

  När adressen verifierats har du också möjlighet att skapa ett personligt Elsevier-konto, eller logga in om du har redan har ett. Remote Access aktiveras då på kontot och ger dig tillgång till ClinicalKey i 180 dagar. Varje gång du är inloggad till ditt Elsevier-konto på en landstingsdator förlängs din remote access med 180 dagar.

  Se även How to Register for CK, How to Request Remote Access (filmklipp, kräver Flash)

  Kan jag få enskild undervisning i ClinicalKey eller en presentation av ClinicalKey på min klinik?

  Ja, sjukhusbiblioteken erbjuder support och undervisning i ClinicalKey. Kontakta ditt sjukhusbibliotek för mer information.

  Hur kan jag läsa e-böcker i ClinicalKey?

  Du kan läsa e-böcker direkt på skärmen (HTML) på en landstingsansluten dator, i ClinicalKey-appen eller via proxy.

  Om du vill kunna ladda ner bokkapitel som PDF behöver du vara inloggad med personlig ClinicalKey-inloggning. Observera att det inte är nödvändigt att ladda ner PDF om du endast vill läsa direkt på skärmen (HTML).

  Om du laddar ner PDF får du av copyright-skäl endast ladda ner en mindre del av boken åt gången, det är inte tillåtet att ladda ner merparten av boken.

  Går det att exportera referenser från ClinicalKey till EndNote och andra referenshanteringsprogram?

  Ja. Ikonen Export Citation visas till höger om resultat i träfflistan. Det går endast att exportera referenser för fulltextartiklar och böcker. För att använda funktionen behöver du vara inloggad med personlig inloggning.

  Kan jag använda bilder från ClinicalKey?

  Bilder i ClinicalKey får exporteras till funktionen Presentation Maker för att skapa presentationer. Dessa presentationer får användas för icke-kommersiellt syfte. För övrig användning av bilder krävs särskilt tillstånd, använd länken "Get rights and content" som finns vid tidskrifter och böcker i ClinicalKey.

  Se även How to Use Presentation Maker (filmklipp, kräver Flash)

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support