Gå till innehåll

SITHS Funktionscertifikat ger varningar i Chrome version 68 och senare

SITHS funktionscertifikat som utfärdats efter 30 april 2018 och som används i webbtjänster dit användare surfar via webbläsare, fungerar i inte i webbläsaren Chrome från och med version 68.

Användare som använder e-tjänsten märker av problemet genom att de får en varning i webbläsaren Chrome om att webbplatsen inte är säker.

Problemet har uppstått på grund av förändringar i WebTrust och att CA Browser Forum Baseline Requirements som inte implementerats i SITHS. Kravet gäller för Certificate Transparency, som är en metod för en domänägare att kunna hålla koll på vilka CA:s/utfärdare som utfärdat certifikat till de domäner en organisation äger.

Hur kan man åtgärda problemet?

Inera jobbar på att lösa problemet så snart vi kan, men vi kan inte säga när detta kan vara klart.

Organisationer som använder SITHS Funktionscertifikat som är utfärdat efter den 30 april 2018, kan som temporär lösning beställa certifikat från någon annan utfärdare just för de tjänster dit en användare surfar med webbläsare. Detta kräver dock att eventuell kommunikation ”backend” mot andra servrar/tjänster som kräver SITHS Funktionscertifikat klarar av att använda ett annat certifikat för den kommunikationen än det som används mot användaren.

Ett annat alternativ är att uppmana alla användare att bara använda Internet Explorer 11 om man surfar till tjänster som använder SITHS Funktionscertifikat.

Tjänster med kända problem

Lokala säkerhetstjänster i standardinstallation använder samma certifikat mot användaren som backend. CGI utreder dock möjligheten att använda olika certifikat för dessa två syften. Om det är möjligt kommer de att ta fram en guide för hur man gör.

Teknisk illustration över problemet

Vi återkommer när problemet är löst

Så snart vi lyckats lösa problemet kommer vi att informera detta via SITHS nyhetsbrev. Berörda tjänster måste då antingen behålla de certifikat man bytt till, eller beställa nya SITHS funktionscertifikat efter att rättningen införts och installera dessa på den del av tjänsten som nås av användare.

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan