Aktuellt

QR-kod införs för inloggning på 1177.se

För att öka säkerheten vid inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster har QR-kod införts vid inloggning med Mobilt bank-id. Förutom Bank-id går det också att logga in med Freja e-id plus och Telia e-legitimation.

BankID

Runt om i landet har regionerna startat vaccinationer mot covid-19. I samband med att vaccinationerna har påbörjats har även bedragare sett möjligheter. Enligt polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60 procent under februari jämfört med januari. Ungefär 95 procent av de som utsatts hittills är 65 år eller äldre.

För att öka säkerheten har därför 1177 Vårdguiden valt att helt ta bort möjligheten att logga in med personnummer när man använder Bank-id. För den som ska logga in ges valet att använda Bank-id på samma enhet som man vill logga in på, och då öppnas e-legitimationen automatiskt. Man kan också välja att använda Bank-id på en annan enhet, till exempel en mobiltelefon, och då används QR-kod i stället för personnummer för identifiering.

– För oss är det mycket viktigt att alla känner sig trygga när de loggar in på 1177.se och vi ser därför ständigt över våra tjänster. Många aktörer övergår nu till att använda QR-kod vid inloggning med Bank-id. Det är ett säkert sätt att identifiera sig och därför inför även vi det nu, säger Sofie Zetterström, afffärsområdeschef för 1177 Vårdguiden.

Läs mer

Hur du loggar in på 1177.se

Om bedragare på 1177.se.

Bank-id
Du kan installera Bank-id på en mobiltelefon, surfplatta eller dator. Bank-id för mobiltelefoner och surfplattor kallas för Mobilt bank-id. Bank-id kan du få om du kontaktar en bank. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av vårdnadshavare. På din banks webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för dig. Läs om hur du beställer och kommer igång med Bank-id.

Freja e-id plus
Freja e-id plus är en gratis, svensk e-legitimation. Är du under 18 år måste du ha tillstånd från din vårdnadshavare. För Freja e-id plus måste du identifiera dig fysiskt hos ett ombud. Läs om hur du skaffar Freja e-id.

Barn och ungdomar från 13 år
Du som är 13 år eller äldre ska logga in på 1177.se med egen e-legitimation. Det måste vara en e-legitimation med hög säkerhetsnivå. Det räcker inte med ett mobilt säkerhets-id, som är en enklare lösning som bankerna kan ge ut till ungdomar. Här kan du läsa mer om de tekniska krav som gäller för att logga in på 1177.se.

Övrigt
Observera att det finns åldersgränser för vissa tjänster när du loggat in på 1177.se.

Till toppen av sidan