Gå till innehåll

NPÖ och Sil på Rikskonferens Kvalitet inom äldreomsorgen

Rikskonferensen Kvalitet inom äldreomsorgen, som anordnades av KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI, genomfördes den 8 - 9 mars och temat för i år var välfärdsteknik och ledarskap. Från Inera deltog både Nationell patientöversikt, NPÖ, och Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil.

NPÖ och Sil var på plats under de två dagar konferensen pågick för att sprida information om tjänsterna och knyta nya kontakter inom den kommunala verksamheten.

Bland konferensens många deltagare fanns i första hand chefer och ansvariga inom äldreomsorg och hemtjänst men också kvalitetsutvecklare, projektledare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS). Och det fanns ett stort intresse för både NPÖ och Sil, som delade monter.

Rickard Svensson, Alfa e-läkemedel; Linda Hermansson, NPÖ; Birgit Eiermann, Sil Foto: Emine Onatli

NPÖ som redan används inom den kommunala verksamheten uppmärksammades av många och nyfikenheten kring det nya gränssnittet i NPÖ-applikationen drog flera besökare till montern.

- Det fanns en del användare på plats, så det gav mig ett ypperligt tillfälle att informera och prata med användare direkt, vilket var väldigt uppskattat, sa Linda Hermansson objektspecialist för NPÖ.

Hon delade även ut informationsfoldrar, pratade om nyttan med NPÖ och diskuterade en del frågor och önskemål med användare och andra intresserade konferensdeltagare.

- Många frågor rörde sig om möjligheteten att tillgängliggöra journalinformation till tjänsten samt även hur anslutningar går till, berättade Linda.

Birgit Eiermann, tjänsteansvarig för Sil, berättade att hon fick information om flera system som används på kommunsidan för hantering av läkemedel. Det gav henne tillfälle att informera om vilka läkemedelstjänster Sil erbjuder. Hon berättade också att hon fick reda på vissa behov som var specifika för målgruppen chefer inom äldreomsorgen. Till exempel berättade en verksamhetschef om sitt behov av information om miljöklassning.

- Vissa läkemedel får inte hanteras av gravida kvinnor eller bara hanteras med skyddskläder på. En verksamhetschef berättade för mig att det är väldigt viktig information för hennes medarbetare, och hon måste plocka fram den vid sidan om. Vi kom fram till att det vore så bra om man kan flagga för det redan när en sjuksköterska tittar på patientens läkemedelslista, berättade Birgit.

En del som besökte montern var väldigt intresserade av Sils biverkningsöversikt Bikt, där man kan se samtliga biverkningar för alla patientens läkemedel och söka i en enda stor tabell. De ansåg det vara ett bra verktyg att ha inom hemtjänsten.

Allt som allt var NPÖ:s och Sils närvaro på konferensen en väldigt lyckad insats. Det fanns ett stort intresse för båda tjänsterna, och både Linda och Birgit var supernöjda.

Mer information om konferensen finns på denna sida

Läs mer om Nationell patientöversikt, NPÖ

Läs mer om Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan