Gå till innehåll

Konferensen Digitalisering i kommunerna bjöd på viktiga erfarenheter

Ineras konferens Digitalisering i kommunerna, var välbesökt och innehöll många bra föreläsningar. Åhörarna kunde till exempel ta del av erfarenheter och framgångsfaktorer från Göteborg, Ockelbo och Gävle.

Dan Folkesson, it-strateg, Göteborgs stad, höll i föreläsningen ”Hur skapas världens smartaste stad?” Han beskrev hur de fick utmärkelsen världens näst smartaste stad:

- Det är det amerikanska institutet Future Institut Today, som gjort bedömningen. De gör analyser inom olika områden, bland annat smart stad. Vi har gjort en massa bra saker i Göteborgs stad för att få utmärkelsen. Institutet tittar på 16 olika saker, om vi till exempel har en hållbar utveckling, hur vi hanterar avfall, hur vi bygger våra bostäder, säger Dan Folkesson.

Lotta Sen Thakuri, It-strateg, Ockelbo kommun, och Marie Nilsson, digitaliseringsstrateg, Gävle kommun, föreläste under rubriken ”Kan samverkan lösa kommunernas digitaliseringsutmaningar?” De berättade om vilka fördelar samverkan kring digitalisering gett i Gästrikland. Och de delade med sig av några konkreta erfarenheter som de märkt varit lyckosamma för samverkan. En bidragande orsak till framgången med samverkan var till exempel, menade Lotta Sen Thakuri, att den stora kommunen Gävle agerade draglok.

- Samverkan har varit en överlevnadsfaktor för Ockelbo kommun. Om vi inte hade samverkat, vet jag inte var vi hade varit. För att vara en så pass liten kommun så tror jag att vi ligger långt fram och har en modern plattform att bygga vidare på, säger Lotta Sen Thakuri.

Marie Nilsson håller med om att Gävle agerade draglok, men att samarbetet även hade stora fördelar för Gävle.

-  Ja det stämmer att vi agerar draglok, men fördelarna är väldigt stora för oss. Dels ur det visionära perspektivet: mår Ockelboborna bra så är det bra för Gävle kommun också. Det finns mer är administrativa gränser här i världen, som vi behöver ta hänsyn till, säger Marie Nilsson.

Se hela konferensen och lyssna på intervjuerna

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan