Gå till innehåll

Inspiration kring digital utveckling

Inera bjöd in sina kunder från landsting, regioner och kommuner för dialog kring utveckling och innehåll i Ineras tjänster. Seminarierna var välbesökta och samtalen var livliga med en hel del erfarenhetsutbyte.

Under varsin förmiddag inspirerade Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på SKL och Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun, med strategier, fakta, och erfarenhet kring digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

- Digitalisering handlar om hur man leder i förändring, med tillit och samtidigt helt nya arbetssätt, sa Kristina Sundin Jonsson. Hon betonade även vikten av samarbete och lyfte fram visionen om ”ett Sverige” med en jämlik tillgång till digital service.

Några reflekterade kring hur viktigt det är att prata med varandra och samverka bättre kring frågor som handlar om införande, utveckling och användning.

- Vi behöver ta lärdom av varandra. De som redan har infört olika tjänster kanske   har kört i diket och gjort misstagen som de som är på tur kan lära sig av, före de drar igång, var en av kommentarerna. 

Flera seminarier och workshops handlade om målbilden för 1177 Vårdguiden och framtidens digitaliserade vård, som alla landsting och regioner ställt sig bakom.  Anette Thalèn berättade att:

- Det som kommer att utvecklas i form av till exempel infrastruktur och medicinska beslutsunderlag kommer att kunna användas av alla aktörer som är involverade i en vårdkedja, landsting, regioner, privata vårdgivare inklusive nätläkare och digitala vårdgivare liksom även kommunal hemsjukvård och omsorg.

Seminarierna som pågick under dagarna hade helt olika innehåll och inriktning, alla lika välbesökta. Det fanns tillfälle för dialog kring infrastruktur och de system som behövs för säker inloggning och rätt åtkomst, lagar, hur man ska kommunicera säkert utan fax, digitalisering för kommunerna och olika rapporterings- och kunskapsstöd för vård- och omsorgspersonal.

Tre deltagare fick frågan vad som var bäst för dem under dagarna:

Ann-Louise Andersson, Västra Götalandsregionen, och Eva Renstorp, Västernorrland, båda från 1177 Vårdguiden på telefon svarade att:

- För oss var Patrik Sundströms föreläsning en stor inspiration. Han lyfter blicken och visar på hur stor och avgörande förändringen är som pågår just nu. Och sen har målbild 1177 Vårdguiden och första linjens vård varit bra för oss. Även om vi redan kände till mycket så är det jätteintressant.

Ann-Louise Andersson fyller i: - I Västra Götalandsregionen har vi redan börjar förbereda för hur vi ska ta emot och använda det som tas fram i det arbetet. Den stora utmaningen är ju inte tekniken utan att få medarbetare att vilja arbeta på ett nytt sätt.

Peter Fisk, e-strateg, Nyköpings kommun, sa:

- Workshopen som handlade om kommunernas digitalisering var givande för mig som är relativt ny i kommunen. Det var framförallt lärorikt att höra andra medverkande från olika kommuner berätta om vad de gör. I Nyköping samverkar vi inte så mycket med andra kring digitalisering så den erfarenheten var viktig för mig att höra om.

För att få veta mer om målbild 1177 Vårdguiden och första linjens vård, anmäl dig till Ineras konferens den 21 november AI och automatisering i framtidens vård – när blir 1177 Vårdguiden en robot?  

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan