Gå till innehåll

Digitalisering på allas läppar i Almedalen

Inera har kanske det mest spännande uppdraget i hela den offentliga sektorn. Från ett soligt Visby, med åtta välbesökta seminarier i hamn, summerar vd Johan Assarsson sina intryck från årets Almedalsvecka.

Johan Assarsson Ineras vd
Johan Assarsson Ineras vd
Foto: Johan Olsson

Vad säger du om läget i Almedalen när det gäller Inera och Ineras frågor, digitalisering och e-hälsa?

- Det har varit många bra samtal, många bra möten. Jag tycker att man nämner Inera och det arbete vi gör på ett väldigt positivt sätt på många seminarier. Vi har själva haft bra seminarier med bra talare, det har blivit tradition. Digitaliseringen är ju på allas läppar, med olika infallsvinklar.

Det finns väldigt mycket idéer. Men innovativ teknikutveckling förutsätter innovativ verksamhetsutveckling. Där går det inte lika fort. Jag har sett många exempel på smarta lösningar som bara blir projekt och inte implementeras, inte omsätts i verkligheten.

Det har pratats en hel del om laghinder för att utbyta information. Men vi måste ändå se vad vi faktiskt kan göra inom lagens ramar, vilket är en hel del. Det gör också att vi kan fokusera på det som är de verkliga laghindren, de rejäla problemen, tillsammans med staten. Vi håller till exempel på att kroka arm med eHälsomyndigheten och SKL när det gäller läkemedel.

Hur ser det ut om du blickar framåt mot hösten?

- Inför hösten kommer vi på allvar märka av vårt nya uppdrag med kommunerna. Vi kommer att få kommunal representation i flera av våra berednings- och prioriteringsprocesser. Vi kommer att förstärka vissa positioner inom Inera. Vi kommer att se över hur våra befintliga tjänster kan matcha kommunernas behov, och diskutera vilka nya tjänster som kan bli aktuella. Vi kommer att ha stora utmaningar med hela den digitala agendan. Tjänstepaketeringsarbetet ska fortsätta. Programkontorets arbete med roller, tjänste- och komponentansvariga, kommer att utvecklas.

Hur känns allt det här?

- Det känns verkligen bra! Vi har kanske det mest spännande uppdraget i hela den offentliga sektorn. Och även om det kan kännas rörigt ibland, så rör vi oss hela tiden åt rätt håll, framåt. Jag vill passa på att tacka alla medarbetare för ett riktigt gott arbete hittills i år, både här i Almedalen och på hemmaplan, och önska er en riktigt glad sommar!

Vill du läsa alla artiklar och intervjuer från Ineras dag i Almedalen? Här finns alla samlade på ett ställe.

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till Kundservice där du kan felanmäla en tjänst, få användarstöd eller beställa en tjänst.

Telefon

Kundservice, felanmälan och support