Aktuellt

1177.se får kösystem inför massvaccinering

Stegvis kommer allt fler erbjudas vaccinering mot covid-19. För att underlätta för besökare på 1177.se och samtidigt undvika hård belastning på webbplatsen, införs inom kort en digital kö. Kön syns bara när det blir många som loggar in samtidigt.

Bild på kö-system i 1177

Under covid-19-pandemin har alltfler sökt sig till 1177.se för att få sjukvårdsrådgivning och använda de tjänster som finns på sajten. Här samlas information från alla de 21 regionerna och här går det också att boka tider för vaccinering. För att förbereda för en högre belastning då många kommer att besöka 1177.se under vaccineringen har Inera bland annat ökat kapaciteten och gjort prestandahöjande åtgärder.

När det blir riktigt många som vill logga in samtidigt till e-tjänsterna på 1177.se kommer besökaren framöver att mötas av ett digitalt kösystem. Den digitala kön syns när man har klickat på knappen för inloggning och innan besökaren gör själva inloggningen.

Så går det till
Det som händer för besökaren är att en ny sida visar sig på skärmen. På den nya sidan syns hur lång tid det är kvar innan det blir möjligt att använda sin e-legitimation. Användaren kan närsomhelst när sidan visas välja att lämna sin köplats. När det är användarens tur att logga in försvinner sidan automatiskt och man hamnar på inloggningssidan. Besökaren har tio minuter på sig att logga in och gör man ingenting missar personen möjligheten och behöver därmed ställa sig i kö igen. Det ser likadant ut oavsett vilken region man tillhör.

- Den digitala kön kommer bara att synas när det blir ett väldigt högt tryck och det är många som loggar in samtidigt. Anledningen till att vi gör detta är för att vi vill att våra besökare ska känna sig trygga och att de tydligt får veta när de kan logga in. Förutom kön har vi gjort flera andra åtgärder för att förbereda för en högre belastning bland annat genom ökad kapacitet och prestandahöjande åtgärder, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden på Inera.

Rekordmånga besökare
Under 2020 gjordes 200 miljoner besök på 1177.se och 97 miljoner inloggningar till 1177:s e-tjänster. En viktig anledningen till den stora tillströmningen handlade om att personer ville få information om covid-19 eller att de vill använda 1177 Vårdguidens tjänster exempelvis för att boka en tid för covid-19-test.

Till toppen av sidan