Gå till innehåll

1177 Vårdguiden och UMO fick pris för klarspråk

1177.se och UMO.se har vunnit Språkrådets pris Klarspråkskristallen. Priset delas ut till en myndighet, en kommun eller ett landsting som har ett klart och begripligt offentligt språk. Klarspråk är viktigt för demokratin, alla ska förstå vad det står.

Varför är det viktigt med klarspråk?

- Det handlar om demokrati. Alla har rätt att förstå information om sin sjukdom, sjukvården och de regler och rättigheter som finns inom vården. Det gäller oavsett modersmål, förkunskaper eller funktionsnedsättningar. Genom att skriva så att alla förstår vill vi stärka dig som patient i att vara aktiv i din vård, säger Pernilla Lindström, redaktionschef på 1177.se.

- På UMO.se får unga svar på sina frågor om sex, hälsa och relationer. Det är viktigt att språket är enkelt och lätt att förstå, men också att det är stärkande, inkluderande och lustfyllt. Vi är glada och stolta över att få det här priset, det inspirerar oss i vårt arbete! Det säger Anna Eklund, redaktionschef för UMO.se.

1177 Vårdguiden har cirka 350 faktagranskare runtom i Sverige som är med och kvalitetssäkrar innehållet på 1177.se. De fyra viktigaste punkterna i språkriktlinjerna för 1177.se och UMO.se är:

  • Skriv användbara texter
  • Skriv ur användarens perpektiv
  • Skriv inkluderande, stärkande och normkritiskt
  • Skriv så att språket är lätt att läsa och förstå

 Klarspråkskristallen delades ut den 25 april på Språkrådets konferens Språkrådsdagen. Prisutdelare var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

 

Klicka för att öppna fönster för kundservice Kontakta oss

Kontakta oss

Telefon

Kundservice, felanmälan och support

Scrolla till toppen av sidan